Pako Raban

Preminuo Pako Raban u 89. godini

Autor:

03.02.2023 15:16

Foto: Photo by Carlos Alvarez/Getty Images

Foto: Photo by Carlos Alvarez/Getty Images

Preminuo Pako Raban u 89. godini prenose svi svetski mediji



Čuveni modni dizajner Pako Raban preminuo je u 89. godini piše BBC. Raban je umro u Portsalu u Francuskoj, a vest je objavila španska grupa Puig, koja u vlasništvu ima modnu i parfemsku kuću "Paco Rabanne".

Fransisko Rabaneda Kuervo, poznatiji pod pseudonimom Pako Raban (Paco Rabanne), bio je španski modni dizajner baskijskog porekla koji je postao poznat kao enfant terrible francuskog modnog sveta šezdesetih godina XX veka.

Pročitajte Dom Marije Veljković zavijen u crno, voditeljka potvrdila tragične vesti - Volim te... Odmori se

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paco Rabanne (@pacorabanne)

Pako Raban je rođen 18. februara 1934. godine u baskijskom gradu Pasaia, pokrajina Gipuskoa. Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata. Rabanova majka, piše Telegraf, bila je glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji.

Photo by Ronald Dumont/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

 

Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine. Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina.

Dizajnirao je garderobu, nakit i parfeme.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading