Mira Adanja Polak

Mira Adanja Polak nema od bola, potvrdila najtužnije vesti

Autor:

15.01.2023 20:44

Foto: ATA Images

Foto: ATA Images

Mira Adanja Polak objavom na Instagramu rasplakala javnost



Vest da je danas u 81. godini preminula naša velika književnica, autorka bestselera „Miris kiše na Balkanu“ Gordana Kuić veoma je potresla javnost, a posebno je pogodila Miru Adanju Polak. Gordana i Mira bile su velike prijateljice i znale su se još iz detinjstva. 

Pročitajte Velika tragedija - Preminula jedna od najlepših žena sveta, članica slavne petorke (foto)

ATA Images

 

"Umrla je moja prijateljica Gordana Kuić, jedna od retkih pisaca bestselera, čija je knjiga „Miris kiše na Balkanu“ prevođena na više svetskih jezika. U svojim delima stavila je u centar zbivanja istoriju sefardske jevrejske porodice na Balkanu kao prostor stradanja, različitosti i teškoća prevazilaženja tih različitosti.

Objavila je devet romana i dve knjige priča, između ostalih “Cvat lipe na Balkanu”, “Smiraj dana na Balkanu” i “Duhovi nad Balkanom”. Znalački ukazuju na sve ono što su karakteristike prostora na kome živimo i danas.

Pročitajte Roditelji su im bili strogi, a danas im je uspeh srednje ime - Ovo su rođeni brat i sestra Mire Adanje Polak (foto)

Romani „Miris kiše na Balkanu” i “Cvat lipe na Balkanu” adaptirani su u pozorišne predstave i televizijske serije. Čitava radnja odigrava se u Sarajevu, gde su se preplitale različite religije i kulture, a porodica koja je prikazana jasno je ukazala na sva prelamanja tadašnjih, a i današnjih shvatanja različitosti kod nas.

Dobitnik je nagrada udruženja izdavača i knjižara BIH za 2000. godinu, Zlatni liber 2001, 2003 i 2007. godine, Žensko pero za 2006. godinu, Zlatni bestseler 1995. i 1997. godine", napisala je Mira uz video zapis koji je načisto rastužio njene partioce. 

 

Gordana Kuić rođena u Beogradu 1942. godine, završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku.

Radila je kao savetnik za engleski jezik u američkoj ambasadi u Beogradu, kao konsultant u AYUSA International u Beogradu, i kao administrator za engleski jezik u istočnoj Evropi i za humanitarnu pomoć bivšim jugoslovenskim republikama u Soroš fondaciji u Njujorku.

Sahrana Gordane Kuić biće 19. januara u 14.30 sati na Novom groblju u Beogradu, preneli su portalu SEEcult.org njeni prijatelji.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading