Matija Bećković

Napunio 83 godine: Danas je rođendan akademiku Matiji Bećkoviću

Autor:

29.11.2022 13:19

Foto:

Foto:

Akademik i književnik Matija Bećković, danas je proslavio 83. rođendan



Akademik i književnik Matija Bećković, danas je napunio 83 godine. Rođen je u Senti, 29. novembra 1939. Osnovnu školu završio je u selu Velje Duboko, a gimnaziju u Kolašinu, Slavonskom brodu i Valjevu. Na Filološkom fakultetu u Beogradu studirao je jugoslovensku i opštu književnost.

Njegovi prozni i poetski tekstovi prilagođeni su za pozorišta u zemlji i regionu, a adaptirao je "Gorski vijenac" za predstavu koja je izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu. Napisao je dve televizijske drame, a autor je dela "O međuvremenu", "Vera Pavladoljska", "Reče mi jedan čoek", "Međa Vuka Mantoga"

Za svoje pesništvo Bećković je dobio priznanja: Oktobarsku, Sedmojulsku, Zmajevu, Disovo proleće, Stefan Mitrov Ljubiša, Milan Rakić, Belovodsku rozetu, Zlatni krst kneza Lazara, Ravnogorsku, Veliku Bazjašku povelju, Odzivi Filipu Višnjiću, Biblios, Nagradu Vukove zadužbine, Njagoševu nagradu, Žičku hrisovulju...

Od 1991. godine član je Srpske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je Ordena Svetog Save drugog stepena i Ordena Belog orla.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading