Emir Kusturica

Rođendan poznatog reditelja: Emir Kusturica proslavlja 68. rođendan

Autor:

24.11.2022 11:16

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Reditelj Emir Kusturica danas je napunio 68 godina 

 

Reditelj, scenarista i muzičar Emir Kusturica danas je napunio 68 godina. Rođen je u Sarajevu 1954. i u tom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Filmsku akademiju završio je u Pragu, a njegov film iz tog razdoblja - "Gernika" pobedio je na Festivalu studentskog filma u Karlovim Varima. Pored "Gernike", tokom studija režirao je filmove "Jedan deo istine" i "Jesen". Ipak, profesionalnu karijeru započeo je na televiziji Sarajevo, gde se vratio po završetku studija.

Prvi film pod naslovom „Nevjeste dolaze“ Kusturica je snimio 1978. godine. Nakon toga usledila su ostvarenja sa njegovim potpisom kao što su "Bife Titanik", "Sećaš li se Doli Bel", "Otac na službenom putu", "Dom za vešanje", "Arizona Dream" (njegov prvi film na engleskom jeziku), "Podzemlje", "Crna mačka beli mačor", "Život je čudo" (najskuplji film srpske produkcije), "Na Mlečnom putu"...

Za potrebe filma "Život je čudo" nastao je Drvengrad u kome se održava festival Kustendorf. Na predlog književnika Petera Hankea, grad je s godinama postao globalno poznat ne samo po festivalu, već i kao središte umetnosti. 2005. zbog Drvengrada Kusturica je dobio Evropsku nagradu za kulturu Filip Rotije. Pored Drvengrada, idejni je tvorac etno kompleksa Andrićgrad u Višegradu, koji je nastao 2012. godine.

Od 1986. do 1988. bio je bas-gitarista grupe Zabranjeno pušenje. Nakon raspada Jugoslavije i grupe, svoje muzičko angažovanje nastavio je u grupi "Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra".

Screenshot @emir_kusturica_and_tnso

 

Za svoje filmsko stvaralaštvo dobitnik je mnogobrojnih domaćih i svetskih priznanja. Oženjen je Majom Kusturicom sa kojom ima ćerku Dunju i sina Stribora.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (1)

Loading
Petra

24.11.2022 23:21

SRETAN RODJENDAN !