Petar Kralj

Odlazak Kralja: Pre 11 godina napustio nas je doajen srpskog glumišta

Autor:

10.11.2022 13:29

Foto: Marija Ćalić / Gloria

Foto: Marija Ćalić / Gloria

Pre 11 godina preminuo je Petar KraljDoajen srpskog glumišta Petar Kralj, preminuo je na današnji dan pre 11 godina. Svojim ulogama i jedinstvenim talentom ostavio je neizbrisiv trag, posebno u Narodnom pozorištu u Beogradu i Ateljeu 212, gde poslednju deceniju jedna od scena nosi njegovo ime.

- Sebe ne volim ni da slušam ni da gledam jer mi se uvek čini da sam negde omanuo. Ali, ne mogu reći da sam zadovoljan onim što uradim, a ni da sam nezadovoljan, jer kada posumnjate, ili ste neraspoloženi pa mislite da ništa neće ići, publika vam vrati samopouzdanje. Ona je, u stvari, najveći kritičar, izjavio je glumac u intervjuu za magazin "Gloria" 2010. godine, dodajući da bez obzira na broj odigranih uloga pred izlazak na scenu uvek ima tremu.

Marija Ćalić / Gloria

 

Kralj je rođen 1941. godine u Zagrebu. Gimnaziju je završio u Novom Sadu 1960. a nakon toga diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je stalni član Ateljea od 1968. do 1979. godine, nakon čega je prešao u slobodne umetnike. Osim u pozorištu, glumio je i na filmu, a ogromnu popularnost stekao je u više televizijskih serija. Dobitnik je četiri nagrade za životno delo, a domaća publika pamti ga po ulogama u ostvarenjima "Gospođa ministarka", "Sumnjivo lice", "Bolji život", "Boj na Kosovu", "Poslednji krug u Monci", "Čudo u Šarganu", "Metla bez drške", "Srećni ljudi", "Otvorena vrata", "Očevi i oci", "Porodično blago", "Kad porastem biću kengur", "Stižu dolari", "Bela lađa", "Miris kiše na Balkanu"

Čuveni glumac sahranjen je 14. novembra 2011. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Na večni počinak osim članova porodice ispratili su ga kolege i tadašnji predsednik Srbije.

Glumica Svetlana Ceca Bojković izjavila je tada da je Kralj uvek bio „začuđen pred ružnoćom“.

- Iza pozorišne scene gde si bio kralj, nisi hteo da se boriš kao drugi. Kao monah, kao posvećenik svoga posla smatrao si da je tvoja borba protiv zla blagotvornija kroz molitvu i rad.

Za mnoge kolege i poznavaoce umetnosti, Petar Kralj bio je superlativ u ljudskom i glumačkom smislu.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading