Najvažnija holivudska noć

Dodela Oskara: Iznenađenje na samom kraju i suze Vila Smita

Autor:

28.03.2022 01:00

Foto:

Foto:

I ovogodišnja, 94. dodela nagrada Američke filmske akademije bila je najglamuroznije veče u Holivudu, koje nije proteklo bez iznenađenja i plakanja na sceni Dolby Theatrea



05.35 - CODA je dobio Oskara za najbolji film, što je bilo veliko iznenađenje jer je za izrazitog favorita, pa i po broju nominacija od 12, slovio film "Moć psa" a kladionice su zatim najveće šanse davale filmovima "Belfast" i "Dina". Proglašenje drame CODA za najbolji film mnoge je iznenadilo, među kojima i Ledi Gagu i Lajzu Mineli koja je na scenu izasla u kolicima da zajedno sa Gagom proglasili pobedika. 

Getty Images

 

05.25 - Džesika Čestejn osvojila je nagradu Američke filmske akademije za glavnu ulogu u filmu "Oči Tami Fej"

Getty Images

 

05.10 - Vil Smit osvojio je Oskara za glavnu ulogu u filmu "Kralj Ričard" i rasplakao se na sceni. Nije želeo da suzdrži suze već je poslao jaku poruku da treba istrajati u ostvarivanju svakog napora i sna. 

Getty Images

 

- Ne plačem zato što sam dobio Oskara. Ovo je predivan trenutak za mene. Srećan sam. Umetnost imitira život, a ja se sada ponašam kao taj ludi Ričard, otac sestara Serene i Venus Vilijams - rekao je Smit.

05.05 - Glumci Uma Turman, Džon Travolta i Semjuel L. Džekson, zvezde filma "Petparačke priče" dobili su stajaće ovacije kada su se zajedno pojavili na sceni Dolby Theatrea. Uma i Džon su čak i zaigrali čuveni ples iz filma Kventina Tarantina, dok je Džekson najavio dodelu Oskara za glavnu mušku ulogu.

Getty Images

 

05.00 - Oskara za režiju osvojila je australijanska rediteljka Džejn Kempion za film "Moć psa" (The Power of the Dog), čim je postala tek treća žena-reditelj koja je u dosadašnjoj istoriji nagrada Američke filmske akademije, dugoj 94 godine, dobila ovo priznanje. Pre nje to su uspele jedino Ketrin Bigelou i prošle godine Kloi Žao.

Getty Images

 

04.55 - pevačica Bili Ajliš i njen brat, kompozitor Finias O'Konor nagrađeni su Oskarom za najbolju originalnu pesmu "No Time To Die" iz filma o Džejmsu Bondu "Nije vreme za umiranje"

Getty Images

 

04.35 - STAJAĆE OVACIJE dobili su glumci Al Paćino i Robert De Niro, zajedno sa rediteljem Fransisom Fordom Kopolom, koji su se na dodeli Oskara pojavili povodom obeležavanje 50 godina od premijere čuvenog filma "Kum" koji je pre pola veka ovenčan Oskarom za najbolji film

Getty Images

 

- Mislim da bi ovakvi trenuci trebalo da budu iskreni i kratki. Projekat smo započeli pre 50 godina, danas su mnogi legende. Hvala vam. Živela Ukrajina! - rekao je Kopola.

04.00 - glumac i reditelj Kenet Brana nagrađen je za originalni scenario filma "Belfast", koji je napisao inspirisan svojim odrastanjem u tom gradu

Getty Images

 

03.35 - za najbolji međunarodni (strani) film, realizovan van engleskog govornog područja, proglašen je "Povezi me" iz Japana

03.20 - Oskar za sporednu mušku ulogu pripao je gluvonemom glumcu Troju Kocuru za rolu u drami "CODA", kojem je nagradu uručila prošlogodišnja oskarovka, južnokorejska glumica Jun Ju-Jung, nagrađena za film "Minari"

Getty Images

 

 

02.20 - Oskara za sporednu žensku ulogu osvojila je Afroamerikanka Arijana Debouz za ulogu u rimejku mjuzikla "Priča sa zapadne strane"

Getty Images

 

02.10 - Voditeljke ovogodišnje dodele Oskara, glumice i komičarke Ejmi Šumer, Vanda Sajks i Redžina Hol pokazale su zavidan nivo humora na početku ceremonije.

Getty Images

 

02.00 - 94. dodelu Oskara otvorila je pevačica Bijonse koja je, doduše putem unapred pripremljenog video-snimka, izvela pesmu "Be Alive" iz filma "Kralj Ričard"

Getty Images

 

01.50 - najveću pažnju na crvenom tepihu privukli su španski glumačko-bračni par Penelope Kruz i Havijer Bardem

Getty Images

 

01.45 - glumica Kristen Stjuart, koja je za Oskara nominovana za glavnu žensku ulogu u filmu "Spenser" o ledi Dajani, na dodelu je došla sa partnerkom, glumicom Dilan Mejer

Getty Images

 

01.40 - glumica Zendaja ponovo je zadivila izborom haljine i svojim izgledom

Getty Images

 

01.35 - glumac, producent i reditelj Bredli Kuper na dodelu Oskara došao je sa mamom Glorijom

Getty Images

 

01.30 - Defile glumaca i nominovanih autora, među kojima su neke od najvećih zvezda Holivuda je počeo. Crvenim tepihom prošetali su: Džesika Čestejn, Džejmi Li Kertis koja je stigla među prvima, glumac i reditelj Kenet Brana, Vesli Snajps koji je iznenadio stajlingom, Timoti Šalame koji se pojavio u sakou bez košulje, Nikol Kidman, Olivija Kolman, Kirsten Dant, Lili Džejms, Rami Malek, Lupita Njongo, Džejson Momoa, Vils Smit sa suprugom Džejdom Pinket Smit, Entoni Hopkins, Zoi Kravic, Uma Turman, Džejk Džilenhol, Dženifer Garner, Ešton Kučer i Mila Kunis... 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

Getty Images

 

 

 

01.15Nakon tri godine bez domaćina, večerašnju dodelu vodiće tri glumice - Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks.

Svečana, 94. ceremonija dodele Oskara održava se noćas u Dolby Theatreu u Holivudu, ispred koga su se okupile najveće zvezde svetskog filma. Nakon prošlogodišnjeg uručenja nagrada Američke filmske akademije, koje je zbog pandemije korona virusa održano krajem aprila na skromnoj ceremoniji za samo stotinak zvanica, noćas Holivud sija punim sjajem.

Pročitaj - Entoni Hopkins: Umesto po Oskara, šeta livadama Velsa

Crveni tepih je ponovo ispred Dolby Theatrea, a defile filmskih diva u prelepim, skupocenim toaletama i sa blistavim nakitom prate stotine i stotine fotoreportera i novinara koji izveštavaju o najvažnijoj holivudskoj noći u kojoj će biti proglašeni najbolji filmovi, glumci i ostali filmski autori koji su obeležili proteklu godinu.

 

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading