Znamo je kao Bertu iz Dva i po muškarca: Dobila je priznanje tek posle smrti

Autor:

18.02.2022 14:20

Foto:

Foto:

Kućna pomoćnica Berta je uloga po kojoj ćemo je pamtiti



Uprkos tome što se serija “Dva i po muškarca” bazirala na odnosu braće Čarlija i Alana Harpera, u izvođenju Čarlija Šina i Džona Krajera, mnogi smatraju da ne bi postigla veliku popularnost da nije bilo kućne pomoćnice Berte, koju je tumačila Končata Ferel. Krupna, lukava, duhovita i nadasve šarmantna Berta dala je serijalu neophodnu dozu ženske kreativnosti koja je dolazila do izražaja najviše u epizodama u kojima je Končata imala zapaženu ulogu.

Pročitaj - Bila je prezgodna Helga u seriji Alo, alo: I danas izgleda odlično

Ko je glumica koja je tako upečatljivo odigrala beskrajno šarmantnu i jezičavu Bertu? Končata Ferel je posle diplomiranja istorije odlučila krajem šezdesetih da se posveti glumi. Igrala je u različitim pozorišnim kompanijama, pretežno provincijskim, pre nego što je 1969. došla u Njujork i započela karijeru na of-Brodveju. Njen prirodni talenat nije mogao da ostane neprimećen. Sredinom sedamdesetih je dobila prve uloge na televiziji, da bi 1984. i rastom popularnosti serije ER osetila prve zagrljaje slave. Pored Džordža Klunija, u ulozi duhovite medicinske sestre Džoan, došla je do izražaja i umesto u dve epizode, koliko je bilo planirano originalnim scenarijem, igrala je u dvadesetak tokom dve sezone.

Getty Images

 

Krunu karijere doživela je pored Čarlija Šina u “Dva i po muškarca”.

Bila je udata za Arnija Andersona s kojim je 1982. dobila ćerku Samantu. S njima su živele i Arnijeve ćerke iz prethodnog braka, koje je Končata prihvatila kao svoje. Simpatična Berta je preminula 12. oktobra 2020. u 77. godini od posledica srčane slabosti. Iako su bili obavešteni da je u lošem zdravstvenom stanju, niko od kreatora serije, pre svega scenaristi i producenti Čak Lori i Li Aronson, ali ni kolege glumci Čarli Šin i Džon Krajer, nisu je obišli u bolnici u Šerman Ouksu.

Getty Images

 

Pošto je objavljena vest da je preminula, Čarli je na tviteru odao počast koleginici s kojom je osam godina sarađivao u “Dva i po muškarca” i koja je za ulogu Berte dva puta bila nominovana za nagradu Emi u kategoriji najbolja sporedna uloga u komediji.

Getty Images

 

“Apsolutno draga, savršen profesionalac, pravi prijatelj, šokantan i bolan gubitak. Berta, tvoje vođenje domaćinstva je bilo sumnjivo, ali tvoje čuvanje kuće je bilo savršeno”, napisao je veliki holivudski skandal majstor.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading