Odlazak skromnog revolucionara: Preminuo veliki Sidni Poatje

Autor: Gloria.rs

08.01.2022 18:29

Foto: Foto: Getty Images

Foto: Foto: Getty Images

Slavni holivudski glumac Sidni Poatje preminuo je u 94. godiniLegendarni holivudski glumac Sidni Poatje preminuo je u 94. godini. Pored izuzetnih uloga, ostaće upamćen i kao prvi Afroamerikanac koji je dobio Oskara za glavnu mušku ulogu.

U svojoj sedamdeset godina dugoj karijeri ostvario je nebrojeno uloga od kojih se ističu one u holivudskim klasicima "Pogodi ko dolazi na večeru“ , "Poljski ljiljani“, za koju je dobio Oskara 1964. i "Gospodinu s ljubavlju“.

Pročitajte i Lepo je ovo znati - Džin Hekman mrvi 91. godinu i u dobroj je formi

Foto: Getty Images

 

Sin je farmera koji je uzgajao paradajz, sledio je svoj san i postao je holivudska zvezda, a na svom putu je postao simbol pobede nad rasizmom, što je i sam izjavio jednom prilikom.

- Bio sam prilično dobar glumac i verovao sam u bratstvo. Prezirao sam rasizam i segregaciju. I bio sam simbol borbe protiv rasizma!

Da bi u Njujorku preživeo, pre nego što je uspeo u glumačkom poslu, radio je kao perač sudova, a tu se i susreo sa prvim rasističkim tretmanima.

- Živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da stanujem gde hoću, živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da idem kuda hoću i da jedem gde hoću, živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da dobijem posao, sem onoga koji je bio rezervisan za moju boju kože i kastu…

Opraštajući se od velikana Vajola Dejvis je rekla:.

- Ta snaga, ta energija… Poatje je bio čovek koji je prvi pokazao da i životi crnaca jesu vredni!

Njegov raskošni talenat doveo je do rušenja rasnih tabua, ne samo u Americi već i šire, a njegova skromnost ostala je s njim do kraja.

- Ako ću ostati upamćen po tome da sam uradio nekoliko dobrih stvari, i ako je moje prisustvo iznedrilo neku dobru energiju, onda je to sasvim dovoljno! - izjavio je svojevremeno veliki glumac.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading