I tek tako, ponovo Seks i grad: Šta je sa Njujorčankama danas

Autor:

24.12.2021 17:00

Foto:

Foto:

Pored niza neočekivanih dramskih elemenata od kojih je smrt Zverke najsnažniji, u fokusu nove sezone serije ‘Seks i grad’, naslovljene ‘I tek tako’, nalazi se profil žena od 55 godina i njihovo osvajanje ličnih sloboda



Samanta više nije sa nama. Nije umrla, samo se preselila u London - otkriva Miranda, u tumačenju Sintije Nikson, na početku prve epizode nove sezone serije “Seks i grad”, naslovljene “I tek tako”, i odmah daje na znanje da se sa tom junakinjom nećemo družiti u novim dogodovštinama omiljenih Njujorčanki. Ovo je samo prvi u nizu pokazatelja da se dosta toga promenilo u seriji “Seks i grad”, koja je s nestrpljenjem očekivana 18 godina, koliko je prošlo od emitovanja poslednje epizode, odnosno od 2010. kada je snimljen drugi film.

Pročitajte i Seks i grad prekinuo tišinu - Šta glumice kažu o optužbama za silovanje protiv Zverke

Foto: Printscreen

 

Za protekle skoro dve decenije, otkako smo poslednji put gledali Keri Bredšo kako na visokim potpeticama osvaja avenije Njujorka i ruši tabue, promenilo se mnogo toga u svetu. Nakon što je serija za kratko vreme postala fenomen o kojem su svi pričali i imali o njoj stav, svetu su se dogodili: ekonomska kriza, woke kultura, ustanak #MeToo, pokret Black Lives Matter, pandemija virusa korona.

Novi “Seks i grad” prati trendove, pa su uz osvrt na pandemiju, kroz pitanja da li smo zaboravili da se grlimo i ljubimo, u priču uvedene i nebinarne osobe, a kraj prve epizode šokira Zverkinom smrću, tako da gledaoci imaju i te kako o čemu da diskutuju. Zverka jeste u fokusu prve epizode jer Keri sa njim ima skladan odnos koji je proistekao iz decenija prilagođavanja, pa joj danas sprema večeru u njihovoj velikoj kuhinji ogromnog stana u centru Njujorka, ali jedan preokret otvara mogućnost da gospođa Bredšo-Preston sebi dozvoli da potraži i (pro)nađe novu ljubav.

Pošto je štampa odavno u krizi a knjige se znatno manje čitaju, glavna junakinja, koja je nekad pisala kolumne, morala je da razvije nove veštine, usavrši sebe i prihvati novu realnost da je podkast sada hit. Uz Keri, koja nonšalantno snima podkast ali teško otkriva detalje svoje prve masturbacije, Šarlot je opsednuta novom drugaricom, mamom devojčice iz razreda njene kćerke koja je na putu da postane ozbiljna pijanistkinja, a Miranda je rešila da magistrira, i to kod ekspertkinje za oblast humanitarnog prava koja je, gle slučaja, Afroamerikanka. Uvedena su četiri nova lika kojima se dobilo na raznolikosti i dinamici kako bi se nadomestio izostanak seksepilne Samante, uvek gladne moći, koja smelo pokazuje skrivenu zavodnicu koja čuči u svakoj ženi.

Pročitajte i Morao je da umre - Kreatori "Seksa i grada" o "velikoj smrti" u nastavku

Foto: Printscreen

 

Nova sezona može da učvrsti bazu starih obožavalaca jer se oslanja na intimno prijateljstvo tri žene u kasnim pedesetim godinama koje se snalaze u svetu koji se konstantno menja. Keri, Miranda i Šarlot sada, bez blama, nose naočare za čitanje, govore o farbanju sedih vlasi i suočavaju se sa seksualnim odrastanjem svoje dece. Najveći potencijal leži upravo u tom iskrenom prikazivanju profila žena od 55 godina, što je grupa koja je retko dosad bila okosnica priča na televiziji i filmu, pogotovu ako se bavi produbljivanjima seksualnosti te grupe i novim tendencijama u osvajanju ličnih sloboda.

HRONIKA MENHETNA

Ovo ne treba da čudi jer je serija “Seks i grad” krajem devedesetih uzburkala pa čak i skandalizovala masu pričom o ženskoj seksualnosti i poziciji žene u društvu, emotivnim vezama i odnosima, kao i borbom za LGBT prava, pa 20 godina kasnije mora da opravda status kultne i da nastavi da se bavi raspravama o poziciji roda i pola.

Pročitajte i Sara Džesika Parker revoltirana negativnim komentarima - Da li treba da nestanem

Foto: Printscreen

 

Krajem prošlog i početkom ovog veka “Seks i grad” je mnoge tabu teme učinio vidljivim. Ponudio je slobodu samostalnih sredovečnih žena koje s lakoćom prihvataju svakog novog potencijalno pravog muškarca, uz slobodni komentar. Razotkrivajući neuobičajene obrasce ponašanja i seksualne navike bogatih i uspešnih žitelja Menhetna, Kendis Bušnel u svojim tekstovima i zatim kreatori serije u TV formatu stvorili su hroniku društva koje ima sve, ali u kojem ipak niko nije zadovoljan. Glavne junakinje su bile “naoružane” računima u banci, firmiranom garderobom i cipelama, uživale su u burnom njujorškom noćnom životu, ali su, ipak, tragale za po mnogima odavno prezrenom srećom u ljubavi i “pravim muškarcem”. Neodgovorni hedonizam, koji je bio rezervisan samo za muškarce, postao je dostupan i ženama.

Da li će sezona “I tek tako” biti dostojan naslednik serijala “Seks i grad” znaće se početkom februara kada će biti emitovana poslednja nova epizoda. Dvadeset godina kasnije, da li su se promenile Keri, Miranda i Šarlot? Samanta jeste. Ona je povukla rez i rekla zbogom Njujorku.

Komentari. (0)

Loading