Odlazak Dobrog duha Beograda: Preminuo umetnik Kosta Bunuševac

Autor:

09.09.2021 15:18

Foto:

Foto:

Umetnik Kosta Bunuševac preminuo je u 73. godini



Član slikarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) Kosta Bunuševac umro je u 73. godini, u sredu 8. septembra, objavio je ULUS.

Skoro četiri decenije živeo je u svom intimnom umetničkom svetu, ne podležući opštem nerazumevanju sredine svega onog što je drugačije. Dobri duh Beograda, kako su ga prozvali, kružio je gradom sprovodeći svoje artističke vizije o Čoveku budućnosti.

Kosta Bunuševac je imao mnogobrojne izložbe u Ženevi, Grenoblu, Briselu... Iza njega je rad na filmovima ‘’Remington’’, ‘’Davitelj protiv davitelja’’. Posle filma ‘’Dečko koji obećava’’ ostaje zapamćen po tome što se na špici najavljuje nova filmska profesija-dizajn filma. A sve je prethodilo njegovom avangardnom odnosu prema životu i umetnosti ranih sedamdesetih nakon diplomiranja na Fakultetu likovnih umetnosti.

Radio je kao profesor na Akademiji lepih umetnosti, od 1999-2007.

Kontroverzni umetnik, neizlečivi maštar i slikar, idejni tvorac kultnog šou-programa iz osamdesetih "Oliver Mandić i Beograd noću", svoj lucidni talenat najbolje je odražavao u braku, gde je uz pomoć žene Vukice i sina Vidana režirao urnebesni kućni teatar. Kada mu je sin tragično preminuo, Kosta je pronašao neopisivu snagu i dobio starateljstvo nad unukom Terezom, kojoj je posvetio poslednje godine života.

Pročitajte i Kosta Bunuševac - Unuka još nema snage da priča o pokojnom ocu, nemam ni ja

Jelena Jovanov

 

O prvim slikarski koracima, Kosta Bunuševac je za Gloriju rekao:


-Kao dečak sam na zidovima naše kuće uradio seriju crteža u pikasovskom maniru, tako da su na kraju bili prekriveni sa dvestotinak crteža. Tata je samo posmatrao celu stvar, komšiluk se zgražao što kvarim zidove, pretili su da ću morati sam da krečim.
 

Pre četiri godine dobio je starateljstvo nad Terezom, tada trinaestogodišnjakinjom.

- Da mi je neko pričao da ću moći, ne bih verovao. Međutim, imati dete znači imati energiju koja vam dodaje, ne oduzima. Mladi roditelji su često uskraćeni za vreme, ja nemam taj problem, vreme ne upravlja sa mnom, već ja njim. Kombinacija bavljenja umetnošću i umeće vladanja vremenom veliko je bogatstvo i nadam se, mada je život čudan, da će zahvaljujući tome Teraza primiti divne stvari koje će je formirati. Uz ljubav prema nauci, umetnosti i svemu ostalom što je bude zanimalo - izjavio je tada Kosta, koji je unuci pružio svu podršku da preboli tragičnu smrt oca. A istom prilikom je otkrio u kakav je svet Tereza stigla.

Pročitajte i Kosta Bunuševac - Kada naiđe teško, pretvorim ga u lako

Jelena Jovanov

 

- Živeći odavno u drugom svetu koji je samo konačna forma slobode i dobrote, zaista u sebi nemam trunke negativnog poriva. Sve sam ih očistio i izbacio. Poznajem i ovaj "stari svet" i znam da nije lako biti u kompromisu, zaludnosti naprezanja, muke egzistencijalne, jurnjave, ambicije, guranja, neophodnosti da uništiš onoga pored sebe da bi ti prošao. A osećati da unuka prepoznaje moj svet i da joj je u njemu lepo mi je nagrada za sve.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading