Trijumf filma "Strahinja Banović" u Karlovim Varima: Gran-pri i još četiri nagrade!

Autor:

29.08.2021 14:50

Foto:

Foto:

Film Stefana Arsenijevića doživeo je neverovatan uspeh na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima



Arsenijevićev film o izbeglicama iz Gane (međunarodni naslov „As Far As I Can Walk“) takmičio se u Glavnom programu Festivala zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta, a žiri, koji mu je dodelio Kristalni globus i novčanu nagradu u iznosu od 25000 dolara, u obrazloženju odluke je naveo:

- Film ‘Strahinja Banović’ priča veliku i humanu ljubavnu priču, balansirajući između realne dokumentaristike i vanvremenske poezije. Reč je o filmu koji govori o teškom iskustvu migracija, sa epskom dimenzijom koja se na kraju pretvara u priču o strasti.

Pročitajte i Dve dive - Mira Karanović i Jasna Đuričić dominiraju na crvenom tepihu

Film je prethodno osvojio i nezavisnu filmsku nagradu ekumenskog žirija, kao i  i nagradu Europa Cinemas Label za najbolji evropski film.

Za nagradu žirija Europa Cinemas takmičilo se 20 filmova iz takmičarskih sekcija Kristalni globus (Crystal Globe Competition) i Istočno od Zapada (East of The West)

- Film ‘Strahinja Banović’ je odlična prezentacija jednog od najvećih problema današnjice, migracija. Žiri Europa Cinemas zaljubio se u priču filma, koja kombinuje tradicionalnu poeziju i savremena pitanja. Mladi reditelj, Stefan Arsenijević, slika život migranata tačno i istinito, i svako se može poistovetiti sa intimnim borbama u odnosu dva glavna lika. Vrednujemo ovaj film zbog njegove izvrsne slike, koja istančano podupire poruku filma. Takođe smo očarani zanimljivom glumom glumaca, i smatramo da film ima veliki potencijal da se "obrati“ različitim publikama u Evropi, putem svog jakog, dubokog i emocionalnog jezika - naveli su u saopštenju - obrazložio je žiri.

Pročitajte i Entoni Hopkins - Umesto po Oskara, šeta livadama Velsa

Getty images

 

U glavnoj takmičarskoj konkurenciji nagradu za glavnu mušku ulogu osvojio je jedan od dvojice glavnih junaka "Strahinje Banovića" Ibrahim Koma. Jelena Stanković dobila je posebno priznanje za kameru u toj koprodukciji Srbije, Francuske, Luksemburga i Litvanije.

Sa ukupno pet osvojenih odličja, uključujući i ono glavno, "Strahinja Banović" je najuspešniji film 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima, prenosi sajt Filmskog centra Srbije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karlovy Vary IFF (@kviff)

Ceremoniji zatvaranja i dodele glavnih nagrada u Karlovima Varima su prisustvovali Džoni Dep, Itam Hok (koji je Arsenijeviću uručio prestižni Kristalin globus), Jan Svjerak, kao i druge znamenite zvanice iz sveta evropskog i svetskog filma.

Komentari. (0)

Loading