Poslednji pozdrav srpskoj Koko Šanel: Preminula Mirjana Marić

Autor:

26.07.2021 13:10

Foto:

Foto:

Preminula je Mirjana Marić, čuvena modna dizajnerka, koja je bila pionirka visoke mode u Jugoslaviji



Mirjana Marić je preminula u 84. godini. Bila je svetski poznato ime, a njeni modeli su bili prepoznatljivi i rado nošeni - Jovanka Broz, belgijski kraljevski par, belgijska princeza, samo su neki od uživalaca njenih kreacija, a njen brend TRI M, dobijao je mnoga domaća i svetska priznanja.

- Bila je i ostala sinonim za kvalitetnu modu u SFRJ, a dizajnerski komadi Mirjane Marić rađeni su u ograničenim serijama od 100 do 150 komada. Organizovala je više od sedamdeset modnih revija širom sveta, dok su njen brend ‘Tri M’ i modeli od kože dobili brojna domaća i svetska priznanja. Posebno priznanje za kreatorski rad dobila je 1975. i 1976. godine kada ju je Pjer Karden pozvao u Francusku, organizujući modne revije sa njenim modelima - naveli su njeni prijatelji.

Dizajnerka Verica Rakočević odala je počast starijoj koleginici.

Pročitajte i Verica Rakočević - Na život gledam kao na dar

- Otišla je u Raj divna Mirjana Marić.Uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet. Istorija mode i modnih kreatora u Jugoslaviji, počela je njenim potpisom. Putujte sa anđelima u carstvo nebesko i poslednje zbogom draga Mirjana.

Ono što je malo poznato o srpskoj Koko Šanel jeste da je ona bila rođena sestra slavnog glumca Feđe Stojanovića, koji je preminuo u maju ove godine.

Modna dizajnerka Mirjana Marić rođena je u Nišu, 22. maja 1938. godine. Deset godina kasnije, 1948. godine, posle Drugog svetskog rata dolazi sa porodicom u Beograd. Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim na Umetničkoj školi u Mančesteru. Od 1962. do 1964. godine radila je u štampariji Tekstil kolor u Babušnici, a od 1964. kao profesor u Školi za industrijsko oblikovanje (danas Škola za dizajn u Beogradu).

Komentari. (0)

Loading