Večeras počinje Evrovizija! Organizatori poručuju: "Open Up"!

Autor:

18.05.2021 17:12

Foto:

Foto:

Večeras Pesma Evrovizije startuje održavanjem 1. polufinala s početkom u 21.00 h. Nakon dve godine imaćemo priliku da bodrimo svoje favorite iz različitih zemalja na putu do što boljih plasmana



Posle prošlogodišnjeg otkazivanja zbog pandemije, takmičenje za Pesmu Evrovizije ponovo se vraća u punom sjaju. Večeras je na programu prvo polufinale u kojem će učestvovati takmičari 16 zemalja, od kojih će se 10 na kraju večeri plasirati u veliko finale 22. maja. Sve je spremno u roterdamskoj „Ahoj“ areni za povratak najvećeg muzičkog takmičenja na svetu.

Pročitajte i Evrovizija 2021 - Ruski istražni odbor ispituje "Ilegalne izjave" u pesmi umetnice Manize

EBU / Thomas Hansens

 

Pesma Evrovizije 2021 se održava pod sloganom "Otvori se" (Open up), a Vlada Holandije je odobrila da se ovogodišnje takmičenje održi uz ograničen broj gledalaca i uz strogo poštovanje mera koje će osigurati zdravstvenu bezbednost obožavalaca, takmičara, njihovih timova, novinara i organizatora.

Šta nas čeka u 1. polufinalnoj večeri 65. Pesme Evrovizije?

Domaćini obećavaju isključivo dobru zabavu, odlične scenske efekte i fantastične izvođače. Domaćini i voditelji ovogodišnjeg programa biće TV lice Šantal Janzen, TV voditelj i pevač Jan Smit, dvostruka holandska evrovizijska predstavnica (1998. i 2007) Edsilija Rombli i jutjub zvezda Niki de Jager.

Prvo polufinale će otvoriti poslednji seniorski evrovizijski pobednik Dankan Lorens izvođenjem svog singla Feel something, koji je snimio u saradnji sa di-džejem Arminom van Burenom. Nakon završetka takmičarskog dela, u pauzi za glasanje će nastupiti pevačica Davina Mišel i glumica Tekla Reten, koje će izvesti performans "Moć vode" propraćen istoimenom pesmom i snimcima sa holandskih delta, uključujući nasipe koji štite zemlju od Severnog mora. Odlikovaće se i upotrebom proširene stvarnosti koja će doprineti tome da scena Arene "Ahoy" postane vodena.

Zahvaljujući pobedi pobedi Dankana Lorensa na Pesmi Evrovizije 2019. godine u Tel Avivu, Holandija je postala domaćin Pesme Evrovizije 2020. godine, ali je događaj otkazan zbog pandemije COVID-19.

eurovision.tv

 

Za prolaz u finale večeras će se na bini takmičiti 16 zemalja: Litvanija, Slovenija, Rusija, Švedska, Severna Makedonija, Irska, Kipar, Norveška, Hrvatska, Belgija, Izrael, Rumunija, Azerbejdžan, Ukrajina i Malta.

Australija će učestvovati i ove godine, ali zbog mera suzbijanja pandemije kovida neće uživo nastupiti, već će biti pušten snimak sa živog nastupa.

Pročitajte i Pesma može da počne! Održana ceremonija svečanog otvaranja Evrovizije

eurovision.tv

 

Predstavnice Srbije, grupa Hurricane, nastupiće u drugom polufinalu (20. maja), pod rednim brojem 9, dok će se veliko finale održati u nedelju, 22. maja.

Kako se glasa?

Glasanje će se odvijati na isti način kao i na prošlom takmičenju. Pored svih 16 država učesnica, svoje glasove će davati Italija, Nemačka i domaćin Holandija. Stručni žiri je delegariao svoje glasove na drugoj generalnoj probi, dok će publika to uraditi u uživo programu, za vreme prenosa uživo. Kombinacijom glasova publike i stručnog žirija, u odnosu 50/50 biće određeno deset srećnih finalista.

Kao što je poznato, nacionalni žiri broji pet članova. Svi oni rangiraju numere prema svom kriterijumu od prve do poslednje, a zatim softver računa prosečan rang za svaku pesmu prema tzv. eksponencijalnom modelu težine glasova, prema kojem će pesme koje kod većine članova žirija budu visoko ili nisko kotirane — uglavnom u tom delu tabele i ostati. To će se činiti tako što će EBU dodeliti „unapred definisane koeficijente“ na svaku rangiranu poziciju. Ti bodovi će počinjati od 12, a zatim se eksponencijalno smanjuju. Npr., pesma koja bude prva na rang-listi kod jednog člana žirija, vredeće 12 poena, drugoplasirana će vredeti „malo manje od 12“, i tako redom do poslednje rangirane pesme u nizu.

Drugim rečima — član žirija koji bude vidno lošije pozicionirao jednu pesmu u odnosu na ostale članove žirija, neće imati jak uticaj na konačan rang ili plasman pesme.

Tako sklopljen konačan rang od jednog nacionalnog žirija daće poene nacionalnog žirija, pa će prvih 10 pesama dobiti 1-8, 10 i 12 poena. Njima će biti pridruženi glasovi publike koji se dobijaju na jednostavniji način — pozicija/rang pesme se određuje na osnovu broja pristiglih telefonskih glasova, a prvih 10 dobija poene 1-8, 10 i 12, koji se potom dodaju na glasove žirija (sistem 50/50).

Suma poena žirija + suma poena publike -> ukupan zbir

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme.

 

Ove godine će se u Roterdamu predstaviti 39 država, što je za dve države manje u odnosu na prethodno takmičenje. Prošlogodišnje takmičenje je bilo otkazano iz svima poznatih razloga, a ovo je na neki način nastavak onoga što je trebalo da se dogodi prošle godine. Osim toga što je Roterdam ostao domaćin za ovu godinu, čak 24 države su zadržale prošlogodišnje predstavnike.

Pročitajte i Članice grupe Hurricane ekskluzivno otkrivaju za Gloriju: Spremno smo da osvojimo svet!

EBU / Andres Putting

 

U odnosu na telavivsku Evroviziju nećemo čuti pesme iz Mađarske i Crne Gore, dok su se na takmičenje vratile Ukrajina i Bugarska. Kad je reč o prošlogodišnjem nesuđenom takmičenja, kada je trebalo da nastupe Jermenija i Belorusija, sada se to neće desiti — Jermenija se povukla zbog sukoba u toj zemlji, a Belorusija je diskvalifikovana zbog neadekvatne numere sa političkom porukom.

Pročitajte i Uraganke će pevati pred publikom na Evroviziji? Holandska vlada "popustila" epidemiološke mere na prestižnom takmičenju

EBU / Andres Putting

 

Slogan ovogodišnjeg takmičenja je „Open Up“ (srp. Otvori se) sa idejom da se ljudi otvore jedni pred drugima, ali i prema različitostima koje ih krase.

Podestimo, Evroviziju je u domovinu doneo Dankan Lorens, pobedom u Tel Avivu pre dve godine sa baladom Arcade. Ovo je peta Evrovizija koja se održava u Holandiji, a sam Roterdam je već bio domaćin ovog takmičenja, ali dečjeg 2007. godine.

Pročitajte i Ovo niko nije očekivao - Članice benda Hurricane menjaju imidž!

EBU / Andres Putting

 

Večeras će se na Pesmi Evrovizije predstaviti sledeće zemlje učesnice:

1. Litvanija: grupa The Roop | Discoteque
2. Slovenija: Ana Soklič | Amen
3. Rusija: Maniža | Ruskinja
4. Švedska: Tuse | Voices
5. Australija: Montejn | Technicolour
6. Severna Makedonija: Vasil | Here I stand
7. Irska: Lesli Roj | Maps
8. Kipar: Elena Cagrinu | El diablo
9. Norveška: Tiks | Fallen angel
10. Hrvatska: Albina | Tick-tock

11. Belgija: grupa Hooverphonic  | The wrong place
12. Izrael: Eden Alen | Set me free
13. Rumunija: Roksen | Amnesia
14. Azerbejdžan: Efendi | Mata Hari
15. Ukrajina: grupa Go_A | Buka
16. Malta: Destini | Je me casse

Kao i obično, dan pre je održana posebna generalna proba za stručni žiri. Poeni koje je sinoć žiri dodelio biće sabrani sa večerašnjim poenima publike.

Pročitajte i Uoči putovanja na Evroviziju - Slatke muke pred Roterdam za "Hurricane"

EBU / Andres Putting

 

Nastup predstavnice Australije koji će publika na malim ekranima gledati je već ranije snimljen i biće korišćen na takmičenju, s obzirom da delegacija Australije nije bila u prilici da doputuje u Holandiju zbog trenutne situacije sa pandemijom virusa korona. Svi ostali takmičari biće uživo prisutni na sceni.

Prvo polufinale možete pratiti od 21.00 čas na više načina:

RTS 1, RTS HD, RTS Svet, RTS Planeta, YouTube.com/Eurovision

a Glorija će vas paralelno izveštavati o događajima iz "Ahoj" arene!

Gloria.rs

Autor

Komentari. (1)

Loading
zora joksimovic

20.05.2021 20:01

Sve ce biti dobro ako se obuku kako bog zapoveda malo da ne vidi im se golo telo jer dosta je golotinja jer zato i hrvatice nisu prosle imaju preko 100 komentara