Velika tuga

Još jedna žrtva surovog virusa - Preminuo slikar Miloš Šobajić!

Autor:

24.04.2021 11:00

Foto:

Foto:

Preminuo Milos Šobajić. Tužne vesti odjeknule su u prestonici, proslavljeni slikar, nažalost, nije izdržao.



Miloš Šobajić još jedna je u nizu žrtvi virusa korona. Proslavljeni slikar, dobro poznat i u evropskim okvirima, napustio nas je u 76. godini života nakon nešto više od 20 dana borbe s pomenutom pošasti.

Početkom aprila domaći mediji preneli su da je Miloš hospitalizovan zbog komplikacija s pomenutim  virusom u KBC 'Dragiša Mišović'. Borio se, međutim pošast koja je do sada odnela nebrojeno mnogo života bila je jača.

Preminuo Milos Šobajić, ali za sobom ostavio je neizbrisiv trag!

Svoja dela Šobajić je predstavio na više od 80 samostalnih izložbi širom sveta, a takođe je učestvovao na nešto više od 100 grupnih. Njegova dela nalaze se u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beograd, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska duma uručila mu je 2018. godine nagradu počasnog gosta, a 2019. godine dodeljena mu je Zlatna medalja republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstvo.

Pročitajte i Likovni umetnik Miloš Šobajić otkriva u intimnoj abecedi: Zašto ljubav ima jedinstvenu moć?

Ataimages

 

Rođen je u Beogradu, 1945. godine, a osnovno i srednju školu pohađao je u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao je u Beogradu 1970. godine, da bi se dve godine kasnije preselio u grad svetlosti, Pariz.

Pored toga iza sebe ostavio je i dve knjige, autobriografskog karaktera. Prvu 'Slikaj i ćuti' koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018, godine. Tri godine kasnije Šobajić je objavio i knjigu pod nazivom 'Mojih devet života'.

Datum i mesto sahrane još uvek nisu poznati!

Komentari. (0)

Loading