Kontroverzni film Danijele Štajnfeld - sve je počelo ovako!

Autor:

19.04.2021 17:15

Foto:

Foto:

Film "Zaceli me" Danijele Štajnfeld kontroverzni je početak drame koja se već neko vreme odvija van filmskog platna. Danijelino zaceljenje počelo je upravo ovim projektom, a publika će moći da ga pogleda za dva dana



Danijela Štajnfeld je "priznala" u svom dokumentarnom filmu da je žrtva nasilja, a pored iskaza nekoliko žrtava seksualnog zlostavljanja i nekoliko osuđenih zlostavljača, on se sastoji i od autentičnih snimaka "moćnika iz filmske industrije", kako tada oslovljava svog napasnika i razgovora sa roditeljima u kojem im otkriva svoju traumu. 

Podsetimo, Danijela je nedavno za ovaj zločin optužila Branislava Lečića.

Pročitajte i Novi obrt u slučaju Lečić-Štajnfeld - Dokumenti koje je Danijela dostavila nisu validni?!

Foto: Elena Mudd

 

‒ Intimna mapa satkana od posledica traume seksualnog zlostavljanja iz perspektiva nekoliko žrtava i zločinaca. Film otkriva kompleksne reakcije na traumu, reakciju društva na žrtve i na silovatelje, te nudi putanju ka zaceljenju, uprkos stigmi vezanoj za najčešće prećutane zločine ‒ stoji u opisu projekcije. Film „Zaceli me“ takmiči se u kategoriji dokumentarnih filmova dužih od pedeset minuta, navodi „Mondo“, a biće na repertoaru 21. aprila od 19 časova.

Budući da „67. Martovski festival“ zbog pandemije korona virusa nije održan 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora Festivala naredno izdanje biće duplo: 67, odnosno 68. Festival održaće se od 19. do 25. aprila 2021. godine. Biće prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a festivalske nagrade biće dodeljene i za 67. i za 68. izdanje Festivala.

Pročitajte i Danijela Štajnfeld - Pomišljala sam na samoubistvo!

Ata Images, Youtube screenshot

 

"Zaceli me" je dokumentarni film koji istražuje posledice seksualnog napada putem intimnih svedočenja iz prve ruke koja otkrivaju kulturu seksualnog nasilja koja pogađa i žrtve i počinioce. Film prepliće pojedinačne portrete i stvarne sekvence koje nas vode putevima onih koji su preživeli nasilje, postavljajući pitanja o tome šta znači i da li je moguće izlečenje. Danijela Štajnfeld snagu za film pronalazi u empatiji dok se bori sa sopstvenim iskustvom preživljavanja napada koji je doživela kao mlada glumica u Srbiji. Nakon što je izgubila sposobnost da bezbedno govori o napadu na sebe, pronalazi hrabrosti da svoju priču podeli kroz proces susreta i intervjua sa žrtvama poput nje same, stoji u opisu filma.

Pročitajte i Veliki obrt u slučaju optuženog Branislava Lečića?! Glumice pod istragom?

Rediteljka filma uočila je da sve žrtve uključujući i nju prolaze isti put do izlečenja. Od negiranja, pokušavanja pronalaska opravdanja, kvaziracionalizacije događaja, preko samokažnjavanja i autodestruktivnih radnji pa sve do prihvatanja i prevazilaženja traume. Ključni korak u oporavku je za Danijelu Štajnfeld upravo razgovor i deljenje sopstvene priče sa drugima.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading