Tozovac otišao uz nežne tonove pesme "Jesen u mom sokaku": Ispraćaj legende narodne muzike

Autor:

09.04.2021 16:54

Foto:

Foto:

Predrag Živković Tozovac sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Mnogi poštovaoci lika i dela legendarnog pevača okupili su se kako bi ga ispratili na večni počinak



Danas je uz melodiju pesme "Jesen u mom sokaku" u "nebesku kafanu" otpraćen velikan narodne muzike i jedno od najvećih imena iz te branše, Predrag Živković Tozovac.

Sa bolom u glasu Merima Njegomir obratila se tužnom skupu.

- Zajedno smo prošli svet. Mi tvoji sledbenici umeli smo da proniknemo u tuđu dušu, a ti si svoju dušu svima nama iznosio sam. Ima li većeg stvaralaštva, lična interpretacija sopstvenog dela - govorila je Merima. - Neki ljudi se rode da bi umrli a neki da bi postali večni, ti si postao večan - rekla je ona u svom govoru.

Ata Images

 

Među prisutnima na sahrani su bili Dragana Radosavljević Cakana, Neda Ukraden, Milena Plavšić, Era Ojdanić, kao i mnogi drugi...

Tozovac je bio veliki ljubitelj Crvene Zvezde, pa je se na krstu nalazio šal ovog kluba.

Ata Images

 

Komemoracija Predragu Živkoviću Tozovcu, koji je 6. aprila u 85. godini preminuo od korona virusa, održana je danas u 11 časova u Kombank dvorani, a u prvom redu je bila njegova neutešna supruga Emilija Mima.

Brojne kolege došle su da se oproste od Tozovca i odaju mu počast, a među njima su Željko Joksimović, Neda Ukraden, Snežana Babić Sneki, Ana Bekuta, Merima Njegomir, Saša Matić i mnogi drugi.

- U ovim trenucima teško je opraštati se od velikog prijatelja, s kojim sam se družio preko 50 godina. Ali mi je pripala čast da kažem nešto o Tozovcu. Prvo i zvanično da izjavim saučešće porodici i svim njegovim prijateljima i kolegama. - započeo je Živorad Žika Ajdačić, generalni sekretar kulturne zajednice Srbije, svoj govor.

- Danas se opraštamo od čoveka koga smo svi voleli i poštovali, a koji je bio višestruko talentovan. Pored toga što je pevao, bio je i vrstan harmonikaš, ali i voditelj. Da mi se ne zameri, bolji od mnogo njih. Bio je poeta, pisao je poeziju, jedan čovek koji je na sceni zračio. Imao je šarm, bio je, kako mi to kažemo, ležeran i rado viđen, jednostavno šmeker - rekao je Ljubiša Pavković, iz orkestra Radio Beograda.

Podsetimo, Predrag Živković Tozovac preminuo je 6. aprila u 85. godini, od posledica korona virusa, a kolege i prijatelji su ga ispratili u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (1)

Loading
Dr Milanče Mitovski

09.04.2021 22:45

ЕПИТАФ УМЕТНИКУ ТОЗОВЦУ Да је певао Toзовац шармерски, јесте, Да је човек био, еротичар, био јесте Да је шармер без ограничења, је, Да је музицирао на хармоници и певао је, Веселе песме у етар неуморно слао је, Да су га даме гледале и чувале у срцу своје, Да је он записан као певач, хармоникаш и иде, Да, “Лајковачком пругом” полако, полако, иде. Да, њега се “сећа” и “Лепа Влајна”, Нина име, Незаборавно и песма годинама иде ли иде. Тозо, а од сада нека те свуда анђели чувају!