Goran Bregović: Ja sam naš! Drugačije ne bih mogao da se lociram.

Autor:

22.03.2021 20:35

Foto:

Foto:

Muzičar Goran Bregović, popularni umetnik i bivši pevač "Bijelog dugmeta", proslavlja svoj 71. rođendan



Goran Bregović  je muzičar, gitarista, producent, autor filmske muzike i osnivač jedne od najpoznatijih jugoslovenskih pop/rok grupa - "Bijelo Dugme". Danas je i frontmen "Orkestra za svadbe i sahrane" istoimenog benda, sa kojim niže svetske uspehe. Rođen je u Sarajevu, 22. marta 1950. godine. Nedavno je za svoj rad odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde.

Pročitajte i Put preko trnja do zvezda - neverovatna životna priča Gorana Bregovića!

Ata Images

 

Popularni Brega je u jednom intervjuu za RTS ispričao da je čuvena pesma "Bijelog Dugmeta" "Đurđevdan" zapravo omaž nedavno preminulom Đorđu Balaševiću.

- Pesme su čudna živa bića. To kada je pod tvojom kontrolom, to još i nekako, ali to se posle otme i živi taj život, kao "Đurđevdan", koji je pravljen za Kusturicu, za film "Dom za vešanje", pa sam onda pravio prepev za ploču "Bijelog Dugmeta", kao jednu malu ljubavnu pesmu, zapravo jedan mali omaž Đorđu Balaševiću, koji nažalost nikad nisam napisao na ploči, ali ta je zapravo pesma kao jedan mali omaž, jer je ishodišni stih za tu pesmu Balaševićev stih "a ja nisam, s onom koju volim". Jer to je ishodišni stih iz koje izlazi ta mala ljubavna pesma. Ništa, jedna mala ljubavna pesma, sve ostalo oko toga je "Đurđevdan" zaslužio životom mimo mene - rekao je Goran Bregović svojevremeno za RTS.

Pročitajte i Muzičko putovanje Gorana Bregovića - "Tri pisma iz Sarajeva" oduševila beogradsku publiku (foto)

Ata Images

 

Inače, navodno su njih dvojica prekinuli svaku saradnju kada je Brega promenio naslov pesme koju je pisao Balašević. U pitanju je pesma, koju peva Zdravko Čolić, "Mađarica", a koja je, po Đoletu, trebalo da se zove "Opatica".

On se u jednom intervjuu za "Vreme" osvrnuo na to kako doživljava svoju domovinu:

Pročitajte i Goran Bregović - Čudno ti je to da hiljade Amerikanaca ima tvoju ploču

Ata Images

 

- Ja sam naš! Ne znam kako se to drugačije zove. Osim kao naš, drugačije ne bih mogao da se lociram na tako malom teritoriju... Uz to, ja sam Sarajlija. To je naravno pomalo i dijagnoza. Lečeni Sarajlija. Kada sam u Sarajevu, vidim tika-taka, zakuca srce... Mislim, teško je naći nekoga ko je toliko Sarajlija koliko sam ja... Odrastao sam tamo gde Sarajlija raste: sa decom koja nose iftar u školu i, da se od njih ne bih razlikovao, nosio sam sendvič. Na Ramazan, kada se iftari, kao i sva deca iz mog razreda, gledali smo kroz prozor i čekali da se na džamiji upale kandilji, i onda svak’ izvadi svoj sendvič i jedemo...Teško je objasniti zašto je čovek vezan za mesto u kojem je rođen. Ali imam kuće i u Beogradu i u Zagrebu i u Sarajevu. Moja domovina je između ta tri grada- podelio je sa fanovima tada.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading