Megan Markl za dlaku izbegla tragičnu sudbinu Lejdi Di?

Autor:

20.03.2021 17:10

Foto:

Foto:

Megan Markl žrtva tabloida? Zbog čega je došlo do Megzita? Jedan od razloga koji je naveo princ Hari bio je da bi se izbegao scenario njegove majke, tragično preminule Lejdi Dijane. A da je ovakva vrsta predostrožnosti bila na mestu, možda svedoči otkriveni slučaj Daniela Portli-Hanksa



Čim se 2016. saznalo da je Megan Markl u emotivnoj vezi sa princem Harijem, mediji su pohrlili da obaveste javnost o tome. Ali kako je to postajala "vest od juče", oni su morali da se okrenu prošlosti ne bi li rasvetlili poreklo i pređašnji život prinčeve buduće supruge.

Pročitajte i Nakon Donalda Trampa i Mišel Obama se oglasila o kontraverznom intervjuu - Ne postoji ništa važnije od porodice!

profimedia

 

Tabloid "The Sun" bio je, navodno, pionir ovih istraživanja. Oni su brže-bolje unajmili privatnog detektiva Danela Portli-Hanksa da uhodi Megan i njenu porodicu. Platili su mu da "iskopava" podatke o njoj i njenom bivšem suprugu, prijateljima i saradnicima, a Portli-Hanks je potvrdio da je dobio prećutno odobrenje novinara da nastavi sa ilegalnim prikupljanjem podataka.

Primera radi, detektiv je tabloidu dostavio kućnu adresu Megan Markl, njen broj telefona, broj socijalnog osiguranja, registraciju automobila, a samo za ovu uslugu platili su mu 2.055 dolara.

No, prikupio je još mnogo toga. Ubrzo nakon što je Meganin "dosije" na 90 strana dostavio tabloidu, počeli su da objavljuju ekskluzivne tekstove o Megan, ali i prvi u nizu plaćenih intervjua s njenom polusestrom Samantom. Portli-Hanks je priznao i da je zahvaljujući njegovim otkrićima ovaj tabloid došao i do Meganinog oca Tomasa Markla.

Pročitajte i Megan Markl - od simbola novog početka do žrtve rasizma?

Pool /Goff Photos / Profimedia

 

Otkriće o ileganom prikupljanju informacija je nedavno objavio "Byline Investigates" – udruženje nezavisnih novinara koje se finansira donacijama čitatelja i zadatak im je da otkriju ilegalne metode prikupljanja informacija kojima se služe britanski tabloidi.

Reagujući na ovo otkriće, Harijev i Meganin portparol rekao je da je par zahvalan što je slučaj izašao na videlo.

- Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa smatraju da je danas važan trenutak za medijsku industriju i društvo u celini, jer je ovaj izveštaj "Byline Investigatesa" pokazao da su predatorske prakse i dalje aktuelne, i da kraljevskoj porodici nanose tako nepopravljivu štetu. Zahvalni su onima koji rade u medijima i koji podržavaju novinarske vrednosti koje su sada potrebne više nego ikad pre -, napisali su.

Iz "The Suna" su se branili da nisu znali da se njihov detektiv služio nedozvoljenim metodama u prikupljanju podataka, jer se otkrivanje privatnih brojeva telefona i broj osiguranja tretira kao krivično delo.

Pročitajte i Princ Hari otvoreno o boravku na dvoru - Bilo nam je neverovatno teško, ali barem smo imali jedno drugo!

SAEED KHAN Arhiva: AFP profimedia

 

Portli-Hanks je za "New York Times" izjavio da je nemoguće da urednici "The Suna" nisu znali šta on radi.

- Od njih sam dobio papir koji sam morao potpisati i u kojem piše da neću koristiti ilegalne metode za lociranje ljudi ili proveru njihove prošlosti. Ali nakon toga njihovi novinari su mi, uz značajno namigivanje, rekli: "Ako želite da zadržate ovaj posao, nastavite da radite kao i do sada".

On je priznao i da je odavanjem ličnih podataka prekršio zakon, pošto se do njih može doći samo ako se protiv te osobe vodi građanski ili krivični postupak.

Podsetimo, Princ Hari pokrenuo je 2019. godine tužbu protiv ovog tabloida zbog nelegalnog prikupljanja podataka.

Portli-Hanks je izjavio i da se kaje zbog svojih postupaka i da je spreman da razgovara s Harijevim i Meganinim advokatima, a i izvinio se kraljevskoj porodici, prenosi "Harper's Bazaar".

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading