Koko Šanel - Pola veka od smrti modne legende koja je promenila svet

Autor:

14.01.2021 14:00

Foto:

Foto:



Mnogi je nazivaju najvećim modnim dizajnerom 20. veka, drugi misle da su njene zasluge precenjene. U svakom slučaju, Koko Šanel je ličnost koja je obeležila celu jednu epohu. Svojim kreacijama, ali i životnim stilom promenila je mnogo toga, a današnja moda bi bez nje izgledala potpuno drugačije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by _Fiò67_ (@_fio67_)

Pa ipak, postoje i oni koji smatraju da njena priča nije tako idilična. Pojedinci u Francuskoj optužili su je za saradnju sa nacistima tokom okupacije njihove zemlje za vreme Drugog svetskog rata. Koko je rat provela u hotelu Ric sa svojim ljubavnikom, aristokratskim nemačkim obaveštajcem, a nakon oslobođenja su otišli u neutralnu Švajcarsku. U Pariz se vratila 1954.

Ove godine obeleževa se pola veka od kako je preminula, a pored legendarnog parfema, male crne haljine i ženskih pantalona, Koko će ostati upamćena i po mnogim drugim modnim izumima.

Bižuterija
Koko Šanel je u mnogim stvarima bila ispred svog vremena. Promovisala je nošenje bižuterije i oko vrata je gotovo uvek imala nisku lažnih bisera. Dizajnirala je ogrlice od staklenih perlica i uklapala ih uz svakodnevnu, neformalnu garderobu. Smatrala je da svaka žena zaslužuje lep nakit, što ne znači da on mora biti skup.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DMNow by Donna Moderna (@dmnow)

Koko Šanel - Žena ispred svog vremena

Ženske pantalone
Popularizovanjem ženskih pantalona, Koko je napravila pravu malu revoluciju. Verovala je da žene zaslužuju istu slobodu kao muškarci, a da ih korseti i suknje fizički sputavaju. (Pročitaj: Najskuplje haljine sveta – Sigurno ste je videli, ali niste znali da košta 4.8 miliona dolara)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LAURA CALLONI MARCHI (@callonillll)

Mala crna haljina

Slavna kreatorka želela je da stvori haljinu koja će moći da se nosi na mnogo načina, a da bude pristupačna kako bi mogle da je kupe žene iz svih društvenih slojeva. Mala crna haljina predstavljena je 1926. godine, a popularnost nije izgubila do danas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madame Vintage (@mdm_vintage)

Dovoljno hrabra da donosi promene

Mornarske pruge
Majice sa belo-plavim prugama koje su do tad mogle da se vide isključivo na ribarima, Koko je iskoristila za lansiranje svog novog proizvoda. Osmislila je majicu za dame za tim upečatljivim printom, a pruge su kasnije počele da se pojavljuju i na pantalona, šeširima i drugom aksesoaru. (Pročitaj: Điđi Hadid za bebu odabrala neočekivani, ali dobro poznati outfit)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lola Pérez Collado (@lolapcollado)

Novi materijali
Krute i neudobne materijale od kojih se pravila tadašnja ženska garderoba, Koko je zamenila nečim mnogo prijatnijim i udobnijim. Pantalone, haljine i odela počela je da izrađuje od žerseja, koji je pre toga bio glavni materijal za izradu muškog veša.

Ženski kostim
Inspiraciju za legendarni komplet Koko Šanel je ponovo pronašla u muškoj modi. Elegantni sako s dugmićima uparila je sa suknjom, stvorivši  kostim koji su rado nosile mnoge od njenih savremenica. (Pročitaj: Ovakav modni promašaj Melanije Tramp niko nije očekivao)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LAURA CALLONI MARCHI (@callonillll)

Lana Dedić

Autor