Potresna ispovest Momčila Bajagića Bajage: Nju i sve članove njene porodice odveli su u logor!

Autor:

19.02.2021 12:25

Foto:

Foto:



Film 'Dara iz Jasenovca' našeg proslavljenog reditelja Predraga Gage Antonijevića, podigao je mnogo prašine, ne samo u domaćim već i u svetskim medijima. Odluka da se pomenuti film ne uvrsti na užu listu kandidata za prestižnu nagradu 'Oskar' izazvala je oprečne reakcije. Ipak, veliki broj kritičara, čija se kritika izuzetno ceni, saglasni su da je ovo možda i najbolje ostvarenje sa ovih prostora.

Pomenutoostvarenje je prvo koje obrađuje temu zloglasnog logora Jasenovac, iz Drugog svetskog rata, a kao takvo, za očekivati je bilo da izazove pravi mali potres na Balkanu. Mnoge ličnosti iz sveta šou biznisa oglasile su se, te pružile podršku svim žrtvama. Ipak, za neke, ovo je više od filma, prisećanje na traumatične događaje, mnogim žrtvama moglo bi da probudi one najmračnije uspomene, koje su zakopale duboko u sebi, upravo takvog scenarija pribojava se čuveni muzičar i frontmen grupe 'Bajaga i Instruktori' Momčilo Bajagić Bajaga.

Momčilo Bajagić Bajaga, foto: Ataimages

 

Bajaga sa velikom strepnjom iščekuje subotnju premijeru filma 'Dara iz Jasenovca' na javnom servisu, a razlog za to je i više nego dobar. Naime, proslavljeni muzičar otkrio je da je njegova majka, Jovanka, bila jedna od brojnih žrtava koja je preživela pravi pakao.

- Moja majka je živela u Hrvatskoj kada su pokupili nju i sve članove njene familije i odveli u logor. Svi muškarci iz njene porodice su stradali. Na koji način je ona uspela da se spase tih strahota ne želim i ne mogu da pričam - otkriva Bajaga za Informer.

Bajaga se složio sa brojnim kritičarima, te je istakao da je film zaista sjajno urađen, ali jedan detalj posebno ga je oduševio.

- Razmišljam da li je pametno da joj dozvolim da u subotu gleda film. Ona ima jaku želju i moraću da joj pustim, ali znam da će se potresti mnogo i da će to biti teško veče za sve nas. Ja sam odgledao film. Odlično je urađen i jako je težak za gledanje. Napravljen je profesionalno i na dobar način je odrađena jedna jako teška tema. Oduševila me je devojčica koja glumi Daru. Ona nije profesionalni glumac, ali je uspela da se izbori sa ulogom koja je jako zahtevna - Istakao je muzičar.

Pročitajte i Tragična priča Dare iz Jasenovca gubi u trci za Oskara, kome smeta istina?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ᴜᴘᴏᴢɴᴀᴊ ʀᴏᴄᴋ 'ɴ' ʀᴏʟʟ (@upoznajrocknroll)

Kao i mnogo puta do sada, propaganda je uradila svoje, a neprimerni tekstovi koje su američki mediji plasirali o filmu Gage Antonijevića, u mnogome su uticali na celokupnu situaciju i položaj filma na svetskom nivou. Kolege iz Amerike išle su toliko daleko, da su u jednom trenutku tvrdile da su scene stradanja Srba iz filma izmišljene.

- Sve to je samo njihova propaganda. Pa, svi znamo šta je bilo u Jasenovcu. Moja majka, koja ima 88 godina, živi je svedok! Ona mi je pričala šta se tamo dešavalo. Protiv takve propagande može samo da se bori istinom i ovako dobrim filmovima - zaključio je Momčilo Bajagić.