Vojkan Borisavljević izgubio najvažniju bitku: Autor legendarnih hitova preminuo u 73. godini!

Autor:

23.02.2021 16:30

Foto:

Foto:



Kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija danas je izgubio najvažniju bitku, te je preminuo u Beogradu. Njegova zaostavština je velika, ostaće upamćen kao veliki kompozitor nekih od najvećih hitova domaće muzičke scene, kao što su 'Odiseja', 'Ljubav je samo reč' i 'A sad adio', ali i mnogih drugih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CONSTANTINE FILM (@constantinefilm)

Vojkan je rođen petog maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu, u kome je i preminuo. Po završenoj gimnaziji studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje stekao je u beogradskim školama 'Dr Vojislav Vučković' i 'Stanković', kao i na privatnim studijama u Parizu. Umetničkim radom aktivno se bavi od davne 1965. godine.

Svoj život proveo je kao slobodan umetnik, u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne dečije pesmice, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan 'Moja odiseja' i tom prilikom uručena mu je nagrada 'Darko Kraljić'. 2018. godine objavio je i knjigu pod istim imenom.

Pročitajte i Vojkan Borisavljević: Muzika je danas u krizi, fali joj malo duše (video)

Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače - Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serije 'Sivi dom' i 'Vruć vetar', ali i filma 'Lajanje na zvezde', za čiju muziku je nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

Datum i mesto sahrane još uvek nisu poznati.