Litl Ričard: Odlazak legende rokenrola

Autor:

10.05.2020 20:53

Foto:

Foto:



Američki muzičar Litl Ričard, legenda rokenrola, preminuo je u 87. godini. Vest o smrti muzičara objavio je njegov sin, ali nije precizirao uzrok smrti.

Energičnim nastupima, uzdrmao je globalnu muzičku scenu 1956. pesmom “Tuti fruti”. Nastavio je sa hitovima među kojima se numere “Long Tall Sally”, “Rip It Up”, “Lucille”, “Good Golly Miss Molly”... Uprkos tome što se od 1958. nije našao u prvih deset na muzičkim top listama, njegov uticaj na dolazeći rokenrol talas bio je ogroman. Tokom svoje karijere, snimio je materijal za petnaest studijskih albuma, koji su prodati širom sveta u milionskim tiražima.

Njegove pesme obrađivali su brojni muzičari, među kojima su i “Bitlsi”. Jedan od muzičara, koji mu dosta duguje je Prins, upravo zbog stila i imidža na sceni.

Korišćenje šminke, garderoba koja blešti, sakoi sa staklenim perlama… svim tim detaljima, Litl Ričard je postavljao dodatne standarde u rokenrolu.

Godine 1986. godine njegovo ime je upisano u Rokenrol kuću slavnih. O njemu je snimljen i film 2000. godine, a o njegovom životu napisana je i knjiga.