Vlasta Velisavljević slavi 94. rođendan: Evo zašto je glumac tri godine bio na Golom otoku!

Autor:

28.07.2020 15:17

Foto:

Foto:



Večiti dečak slavi rođendan...

 

Vlasta Velisavljević, najstariji aktivni glumac u Srbiji i doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, danas proslavlja 94. rođendan. Iako je u poodmaklim godina, ne odriče se zadovoljstava poput glume, vožnje automobila i snimanja novih serijskih projekata. On je jednom prilikom izjavio i to da ga starost ne zaustavlja baš ni u čemu.

 

Pročitajte i... Vlasta Velisavljević: Moram da se ponašam ozbiljnije, nema više vrdanja

 

- Najvažnije je ne osvrtati se unazad nego gledati samo napred. Čim se osvrnete, onda odmah posumnjate u nešto i pomislite da to niste uradili dobro ili kako treba. Ostavite to i potrudite se da samo gledate u budućnost, bar ja nastojim da tako činim - izjavio je Vlasta i dodao da su godine njegov veliki kapital.

- Sve verujem da mogu da ih pretvorim u nešto vredno. One su moje bogatstvo, ponosim se njima i voleo bih da potraju što duže, baš kao i moje nade, verovanja, planovi. A da postanem guru je vrlo ozbiljan plan i želeo bih da ga ostvarim. Samo da ne bude posle po onoj narodnoj mnogo hteo, mnogo započeo.

Tokom karijere Vlasta Velisavljević je odigrao oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i u TV serijama. Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a njegove replike se i danas prepričavaju. Vlasta je i dalje aktivan u svojoj profesiji, pa trenutno na svom repertoaru ima tri uloge u beogradskim pozorištima, prenosi RTS.

Harizmatični glumac poznat je i po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta igrao u čuvenoj predstavi Buba u uhu. I pored svih nevolja koje su ga zadesile tokom života, Vlasta je ostao vedar, vredan, nasmejan i beskrajno šarmantan.

 

Pročitajte... Vlasta Velisavljević: Tajna veza košarke i pozorišta

 

Sa lakoćom igra na filmu, sprema nove uloge, vrši sitne popravke po kući, vodi mačku kod veterinara. Nervira ga samo jedna stvar – što mora svake godine da obnavlja vozačku dozvolu.

– Ne veruju da sam u stanju da vozim pa me proveravaju svake godine. Izgubim tri dana na prikupljanju dokumentacije, na svim tim pregledima i u redovima. Uredno čekam svaki put, u životu nikad ništa nisam završavao “preko reda”. Obradovala me je vest da će odsad sve moći da se obavi na jednom šalteru, pa ću najverovatnije gubiti dva, umesto tri dana.

Glumac je 1943. godine bio je uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde. Uspeo je da pobegne i stigne nazad u Beograd. Posle rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji.

Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine pošto, kako sam kaže, nije želeo da izda kuma, pukovnika u JNA, kojeg su optuživali da je Staljinista.

Prilikom hapšenja bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića u kojoj su bili i Olivera Marković, Đuza Stojiljković, Pepi Laković i Mihailo Viktorović.

goran.anicic

Autor