Demantovale glasine: Ana Bekuta i Ceca Ražnatović objasnile šta su uradile sa novcem od države

Autor: goran.anicic

31.07.2020 12:32

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:ATA Images, InstagramKoleginice su uradile istu stvar...

 

Pevačica Ana Bekuta nedavno je medijima otkrila da je sve što ima u životu sticala sama, svojim radom i trudom, pa da iz tog razloga nije imala potrebu za korišćenjem bilo kakvog vida finansijske pomoći. Ovim putem je poručila da nije uzela ni pare koje je država delila građanima zbog situacije sa koronavirusom.

- Moram da kažem da nisam ništa uzela od države, pa ni ovih 90.000 dinara koje je država dodeljivala zbog krize koja nas je snašla zbog kovida - priznala je Bekuta i nastavila:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Bekuta (@anabekuta1) on Jan 22, 2020 at 8:57am PST

- Napominjem, sve sam stekla sama i ni dinara nisam ni od koga uzela. U svojoj karijeri dosta radim i zarađujem, tako da sam taj novac ostavila za druge ljude kojima je to potrebnije - izjavila je Bekuta.

Na ovu temu oglasila se i Ceca Ražnatović saopštenjem nakon navodnih informacija da je od države zatražila pomoć za isplatu minimalne zarade za petoro zaposlenih. Mesečno je to iznosilo 150.000, a za ceo period 450.000.

- Šokirana sam da su ovako ozbiljni podaci objavljeni bez da sam pre toga pozvana za komentar kao što to novinarska etika nalaže. Kao prvo, nisam uzela nikakvu pomoć od države, ni dinara. Kao drugo, smatram da je ta pomoć preko potrebna ljudima kojima je usled situacije koja je zadesila ceo svet ozbiljno narušila njihov kućni budžet. Ovo radim kako bih stavila tačku na laž i izmišljenu priču koja se plasira bez prethodne provere - rekla je Ceca.

Sa druge strane, iz njene firme "Ceca mjuzik" objasnili su kako izgleda kada neko aplicira za pomoć države i šta je sve potrebno da se uradi kako bi se ista ostvarila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by C E C A (@cecaraznatovic) on Jun 20, 2020 at 8:49am PDT

- Pretraživanjem jedinstvenog registra računa NBS može se videti da "Ceca mjuzik" ima otvoren namenski račun za isplatu dinarskih davanja kovid 19". Taj račun je automatski otvaran od strane Narodne banke Srbije svim privrednim subjektima koji su imali otvorene tekuće račune samo u jednoj banci, bez obzira na to da li su se opredelili za pomoć ili ne. Otvaranje namenskog računa ne znači da se privredno društvo opredelilo za prihvatanje paketa mera iz Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima. Paket mera se prihvatao podnošenjem poreske prijave na obrascu PPP PD za određenu vrstu prihoda-zarade, sa označenim datumom plaćanja poreza i socijalnih doprinosa 4. januara 2021, što "Ceca mjuzik" nije koristio i nije podnosio nikakav zahtev za pomoć. Zarade za mart, april, maj i jun zaduživanje su sa zadnjim danom u mesecu za prethodni mesec i isplaćivane bez korišćenja paketa mera iz Uredbe, odnosno pomoći koje je država dodeljivala. Da bi neko bio siguran u to da li je privredno društvo "Ceca mjuzik" prihvatilo paket mera iz navedene uredbe, mora da ima ovlašćenje za pristup portalu Poreske uprave, a ne javno dostupnim podacima sa sajta NBS koji su objavljeni uz pomenuti tekst. Ponavljamo pod punom krivičnom odgovornošću da nismo, niti ćemo tražiti finansijsku pomoć države usled pandemije koronavirusa - stoji u saopštenju ove firme.

goran.anicic

Autor