Željko Joksimović o filmu "Toma", ali i o tajni koju niko nije znao!

Autor:

04.08.2020 12:31

Foto:

Foto:



Željko Joksimović se upustio u filmsku avanturu kao producent filma "Toma", o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću, a na snimanju je saznao i tajnu koja ga povezuje sa Draganom Bjelogrlićem

Snimanje filma i serije traje već nedelju dana u Valjevu, a Željko Joksimović je na setu kao glavni producent - prvi put!

Ko vas je nagovorio da krenete u avanturu koja se zove film?

- Moj menadžer i kum Bane Obradović pokrenuo je inicijativu da se snimi film o Tomi. Nismo hteli da napravimo samo biografski film, već da damo osvrt na jedno vreme. Toma je fenomen koji obrađujemo - rekao je Željko u intervjuu za Kurir.

Projekat "Toma" se snima u Valjevu, a Toma je iz Leskovca. Zašto?

- Film se snima u Valjevu, ne zašto što je to moj grad, već je ekipa odlučila da to bude ovde jer on najviše podseća po arhitekturi na pedesete i rane šezdesete godine. Tešnjar je zadržao taj duh. Nije nam bilo teško tu da napravimo ni Radan kafanu, a ni Dom mladih.

Radite zajedno s Draganom Bjeloglićem, koji vam je rođak. Kako ste to saznali?

- Baba moje majke je Bjelogrlić. Ona mi je govorila: "Sine, Bjela ti je rođak." Kad smo radili prvi put zajedno pre 15 godina, došli smo do toga da je Jovanka, majka moje babe, zaista Bjelogrlić i našli smo tu granu koja nas rođački spaja. Nastavljamo samo saradnju nakon "Ivkove slave" i mogu da kažem da sama priprema traje pet godina. Nije lako obrađivati četiri dekade.

Pokrenuli ste televiziju, koja je ozbiljna igračka...

- Televizija mi je bliža od filma. Ne bih rekao da je TV igračka. Morao sam da podignem dva ozbiljnija kredita, što je nezgodno u ovo doba. Verujem u nešto u šta sam krenuo s Manjom Grčić. Dugi niz meseci sam je nagovarao da pređe i radi kod mene. Imamo već dobre reakcije. Za TV je potrebno vreme.

A krediti?

- Ne pitajte me za kredite. Ne žalim se preterano...

I Jovana vas prati u stopu?

- Ona je deo PR tima. Nekako se bolje osećam kad je ona pored mene. Kad su koncerti u pitanju, ona se više potresa od mene.

Može li Milan Marić da iznese pevački ulogu Tome Zdravkovića?

- Tražili smo glumca koji ima sluha. Tomu Zdravkovića je teško izimitirati. Tomu neće pevati Milan Marić, kao što ni u filmu "Boemska rapsodija" glavni glumac ne peva Fredija Merkjurija. Trudićemo se da dočaramo boju glasa Tome, Silvane, Lepe Lukić, Tozovca, Zorana Kalezića...

- Nećemo koristiti originalne snimke, već ćemo sve snimati. Imali smo i dilemu da li to treba da bude pevač ili glumac i da li više da podseća na njega kad glumi ili peva. Izabrali smo glumca i nadam se da će vam se to dopasti.

https://www.instagram.com/p/CDObWALjmde/

Hoćete li se i sami pojaviti u filmu u nekoj minijaturi? 

- Nisam minijaturan čovek da nešto malo odigram. Imitacija je ipak podražavanje zvukova, a gluma je ozbiljan posao.

Drago mi je što je moj brat Saša glumac i da u ovom filmu ima najbolju ulogu dosad u svojoj karijeri. Igra gazdu kafane Savu i žao mi je što ga nema više.

https://www.instagram.com/p/CDJ7UqdjW4L/

M G

Autor