Mira Banjac: Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da dignem ruku na sebe!

Autor:

04.09.2020 10:35

Foto:

Foto:



Poznata glumica Mira Banjac srce publike širom Balkana osvojila je svojim neverovatnim talentom i zavodljivom harizmom.

Glumica uspešno korača ka 10. deceniji, ali je i dalje prilično aktivna u poslu, a nove uloge prihvata sa oduševljenjem. Mira pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila školu u Novom Sadu 1950. godine.

Hrabra i neustrašiva glumica je tokom drugog svetskog rata neko vreme provela i u Prvoj proleterskoj brigadi. - Ja, u stvari, uopšte i nisam bila dete. Bila sam, eto, neko biće. Drugo, živela sam kod babe. Moj otac je bio Amerikanac. Doveli su ga ovde kad je imao dvadeset i neku godinu. Nije ni znao srpski, oženili su ga mojom majkom koja je bila lepa devojka. 

Prisetila se ranije Mira, dodajući da su njeni roditelji živeli svega četiri godine zajedno, a onda se tata vratio za Ameriku, s obećanjem da će poslati njenoj mami papire za nju i malu Miru. Želeo je da i one dođu. Obećanje je ispunio, ali porodica ipak nije dozvolila njihov odlazak, te su morali da ostanu u Jugoslaviji.

Mira Banjac slavi 90. rođendan: Više molim boga da što duže radim nego da što duže živim

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Story.ba (@magazinstory.ba) on Aug 12, 2020 at 4:53am PDT

Kada je diplomirala, odmah se udala i to za svoju prvu veliku ljubav, Andreju Jovanovića. Upoznali su se na studijama glume u Novom Sadu. Mira je već u 24. postala majka, rodila je sina Branislava Branu.

Sve se brzo dešavalo. A onda sam se od muža razvela kad je Brani bilo pet godina. Dok je bio mali, imala sam sreću da mi je majka pružala veliku podršku, a i s bivšim mužem bila sam u dobrim odnosima sve do njegog odlaska na onaj svet. U životu dobijamo samo ono što dajemo – rekla je ranije Mira za "Stori" i naglasila.

- Pošto sam rano ostala sama sa sinom, ponekad sam mislila da zbog čestih putovanja nisam bila tu kada sam mu bila potrebna. Privatni život uvek gubi. U životu je najvažnije pronaći ravnotežu, znati šta je važno, a šta nije i svoje vreme trošiti samo na bitne stvari. Treba se pravilno rasporediti, ali naravno to nije uvek moguće jer ne zavisi sve od vas. Ali, nažalost, to se nauči tek sa godinama.

Mira Banjac: Mojih prvih 90 godina

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kultszene (@kult_szene) on Jun 21, 2020 at 3:19pm PDT

- Nisam o tome razmišljala. Tu sam negde stala i rekla: To je moja sudbina.

- Čovek ima pravo da bira gde će da skonča. Vratila sam se u Novi Sad jer mi je trebao laganiji život i mirna luka. Nisam se razočarala kada sam se vratila, pošto sam našla sve ono što sam ostavila, čak i ljude s kojima sam se godinama družila. Mislim da mi pozorišni Novi Sad nikada nije oprostio pozorišni Beograd - odgovorila je Mira za kada su je upitali zbog čega ste se nakon dvadeset dve godine života i rada u Beogradu preselila u Novi Sad.

Život u metropoli nije divan kako se na prvi pogled čini.

Mira se za "Politiku" prisetila života u metropoli. Upitana da li bi, da može, nešto menjala u karijeri i životu, odgovorila je:

- Kako da ne! Menjala bih veliki deo svog života u Beogradu.

U jednom trenutku Mira je bila na ivici, konstantna nesigurnost i lose finansijsko stanje umalo su je naveli da digne rugu na sebe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Domaća kinematografija (@glumci_balkana) on Nov 18, 2019 at 5:44am PST

- Jaukala sam beogradskim ulicama, bila sam na ivici da dignem ruku na sebe. Morala sam da pozajmljujem novac. Prvo sam naišla na zelenaše, koji su uzimali po tri puta više i to je bio rašomon. Jednog dana sam otišla u hotel 'Metropol', naručila kafu, sela da napišem pismo i htela da se bacim dole - rekla je Mira vidno uznemirena.

Slava je kao krpuna novčanica, vrlo lako može da se unovči u sitne male dinare, veoma brzo se troši.

Mira se nikada nije ponašala kao razmažena diva, čvrso je stajala na zemlji sa obe noge, valjda poučena lošim iskustvima kroz život.

- I slava je kvarljiva, zahteva jednu ozbiljnost nošenja, razumnost, jednostavnost. Slava može brzo i da se potroši, da se kao krupna novčanica unovči u sitne male dinare. Uvek sam više volela da kažem rezultat nekog rada, nego slava. Jer, slava može doći preko noći nekom ko je i ne zaslužuje. Ima jedna divna misao jednog francuskog filozofa: "Biti jako iznad, znači spustiti se." Slava je prepoznatljivost posla koji radite. I to je odgovorna privilegija, ali koja obavezuje. Nikada nikog nisam odbila na ulici, ako je želeo da sa mnom razgovara. To je moja publika, ja od nje živim. Na pijaci mi je jedna seljanka rekla: "Jao, što ja tebe volim!" Kažem joj: "I ja tebe volim." "Ali, ti mene ne poznaješ." Odgovorih joj: "Ali ja od tebe živim."

Mira Banjac nakon bolesti ponovo pred kamerama: Uživam kad radim! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by istorijskizabavnik (@istorijskizabavnik) on Nov 5, 2019 at 12:11pm PST

Navikla na aktivan život, Mira ne može da pronađe mir, a čvrsto tvrdi da je njen posao postao deo njenog života.

- Aktivna sam, nisam opuštena. Ja kada budem van posla, to je moj kraj. Ja neću da umrem, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali - zaključila je Mira Banjac.