Skromnost je odlika šampiona - Ivan Ikić pored neverovatnog uspeha ostao je prizeman!

Autor:

26.09.2020 14:40

Foto:

Foto:



Iako je osvajanjem prve nagrade u sekciji Dani autora na Filmskom festivalu u Veneciji za film ‘Oaza’ ostvario ogroman uspeh, reditelj Ivan Ikić ističe da priznanja, jednako kao i neuspehe, doživljava kao sastavni deo posla kojim se bavi.

Reditelja Ivana Ikića (38) vest da je njegov film “Oaza” osvojio nagradu za najbolji evropski film u sekciji Dani autora na Filmskom festivalu u Veneciji nije previše uzbudila. O tome ga je obavestio producent, a iskreno priznaje da ima vrlo lagodan odnos i prema nagradama i prema neuspesima.

Elegantna, graciozna dama – Srpska glumica Jasna Đuričić prošetala crvenim tepihom u Veneciji!

- Ne mogu da kažem da sam očekivao priznanje, više sam se obradovao kad sam čuo da je film uvršten u zvaničnu selekciju festivala. Organizatori su mi poslali mejl u pola noći, obaveštenje na telefonu me je probudilo, ali uopšte nisam shvatio o čemu se radi dok nisam ujutru pažljivo pročitao elektronsku poruku. I nagrade i neuspehe doživljavam samo kao prirodni deo posla kojim se bavim i nikad me nisu previše motivisali. Lepo je kad neko drugi vrednuje tvoj rad, medijska pažnja može da pomogne filmu da ga vidi što više ljudi. Najveći uspeh mi je kad snimim film baš onako kako sam zamislio, sve ostalo što se posle dogodi jeste dodatni plus za samo ostvarenje, ne za mene. Nisam imao neke posebne emocije jer je poslednjih meseci sve nekako virtuelno. Čudno je sve to, u ovim novim okolnostima ne snalazimo se baš najbolje, obraćamo se publici preko video-linka, a ne uživo, pa emocije variraju. Verujem da taj trend virtuelnosti koja je zamenila direktan kontakt neće potrajati dugo i da ćemo uskoro opet moći da odlazimo na sopstvene premijere.

Umetnički maraton!

Autor se u “Oazi”, koja je na Mostri imala svetsku premijeru, bavi ljubavnim trouglom mladih sa posebnim potrebama. Venecijanski žiri ocenio je da je to “prelepo snimljen i veoma poetičan film, nežan i duboko potresan, ali istovremeno i čist''.

Glamurozna – Heorhina Rodrigez zablistala na crvenom tepihu Festivala u Veneciji

- Zanimaju me teme koje su van svakodnevnih. Taj aspekt života me očigledno više intrigira nego ono čemu smo stalno izloženi. U pitanju je skriveni, paralelni svet za koji se malo zna, daleko je od nas, a zapravo je tu, samo smo mi odlučili da ga odbacimo. Svakome ko se bavi umetnošću interesantno je paralelno egzistiranje različitih svetova. To mnogo govorio i o nama samima, pošto uz njih upoznajemo i sebe. Tako pronalazim motivaciju za rad, jer je svaki film maraton, nešto što radiš godinama, bar četiri-pet. Ako vas nešto ne interesuje do kraja i ako niste spremni da žrtvujete deo svog života za to, onda film ispadne loš ili ne ispadne uopšte. Vrlo je važno da postoji snažna motivacija koja će vas držati jako dugo. Postoje teme koje su večne, od početaka ljudskog izražavanja kroz umetnost, samo su forme drugačije. Čehov je jednom rekao da su priče univerzalne, menjaju se samo pripovedači. S prethodnim filmom obišao sam mnogo festivala i doživeo razna iskustva, i mislim da su mi dosta značila, jer su ljudi prepoznavali to što radim, ostavljalo je utisak na njih i teralo ih na razmišljanje.

Ovogodišnji Festival u Veneciji u znaku pandemije – Otvaranje obeležio posebno dizajniran crveni tepih! (foto)

Svestan je činjenice da će zbog nagrade u Veneciji verovatno lakše snimiti sledeći film, kao i da će “Oazu” videti mnogo veći broj ljudi.

- Naša kinematografija je u prethodne tri decenije pretrpela šok jer se smanjila na nivo Srbije kao države. Nemamo više ni kulturni prostor, ni produkcione resurse, ni tržište, limiti su nam vrlo realni. Poslednjih godina naučili smo da živimo i radimo u skladu sa tim i pokušavamo da pronađemo način da se, uprkos svemu, naš glas čuje. Važno je da priče koje nosimo odavde svet ipak vidi, jer mogu da zainteresuju neki širi društveni prostor od našeg. “Oaza” upravo počinje festivalski život, film je već dobio poziv za festival u El Guni u Egiptu.