Porodica, kolege i prijatelji se oprostili od voljenog Mrguda: Uprkos nadimku pamtićemo njegov jedinstven osmeh

Autor:

22.01.2019 18:27

Foto:

Foto:



Miodrag Radovanović Mrgud bio je veliki glumac i profesionalac, sjajan partner u predstavama, moderan, tačan, brilijantan, ispred svog vremena -rečeno je danas na komemoraciji glumcu Jugoslovenskog dramskog pozorišta koji je preminuo 14. januara.

Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Legende (@maki60302018) дана 15. Јан 2019. у 5:31 PST

Glumica Branka Petrić rekla je da je "Mrgud do poslednjeg njihovog viđenja bio pun energije".

Ništa nije u tvojoj pojavi, glasu, radoznalosti o svemu što te okružuje, govorilo o tvom odlasku, rekla je Petrić na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP).

“Nadam se što blažem kraju da ne smetam bližnjima”: Miodrag Radovanović Mrgud ovako je govorio o glumi, životu, ljubavi, neostvarenim željama

Petrić je istakla da su njegovi dijalozi u predstavama "bili pravo glumačko umeće i majstorstvo", "glas jasan, dikcija savršena".

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Viktor Savic a.k.a. Njezz ? (@_njezz_) дана 15. Јан 2019. у 7:56 PST

Da postoji nagrada za dikciju za glumce u poznim godinama sigurno bi je ti dobio, rekla je Petrić, naglašavajućida je Radovanović bio stub pozorišta, profesionalac i sjajan partner, "što nije čest slučaj kod glumaca".

Uloga Šicera je ušla u legendu, naglasila je Branka Petrić.

Odlazak Miodraga Radovanovića: Mrgud koga smo voleli

Direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović podsetila je da je Radovanović bio u JDP skoro od osnivanja, još kao student, a stalni član tog teatra je od 1955. godine.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели jdp (@jdpbgd) дана 17. Јан 2019. у 3:35 PST

U JDP je odigrao više od 100 uloga, više od 150 uloga na televiziji, a dobio je i brojna priznanja i nagrade, istakla je Vučković Manojlović, naglašavajući da je Radovanović i po odlasku u penziju nastavio da igra u JDP.

Miodrag Radovanović Mrgud: Život je san

Radovanović je, prema njenim rečima, igrao u predstavama koje su imale dug vek, poput "Mletačkog trgovca" ili "Tako je moralo biti".

U predstavi "Tako je moralo biti" odigrao je poslednju ulogu 27. februara 2018. godine, rekla je Vučković Manojlović i naglasila da će kolege i publika Radovanovića pamtiti kao velikog profesionalca.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Pavle Vuisić® (@pavle_vuisic) дана 15. Јан 2019. у 10:43 PST

I uprkos njegovom nadimku pamtićemo njegov jedinstven osmeh koji je uvek bio tu kada je dolazio u pozorište, istakla je ona.

Od Miodraga Radovanovića Mrguda video porukom oprostili su se glumci Irfan Mensur i Slavko Štimac.

Radovanović je sahranjen danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели JUGOSLAVIJA (YUGOSLAVIA) (@jugoslavija.sfrj) дана 15. Јан 2019. у 8:37 PST

Glumac Miodrag Radovanović Mrgud preminuo je 14. januara posle duge i teške bolesti u Beogradu. Ostvario je čitav niz rola na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je bio član, igrao je i u drugim teatrima a po IMDB-u na malim i velikim ekranima ostvario je 154 uloge među kojima su Šicer u seriji "Salaš u malom ritu", Komadant Libek u "Balkan ekspresu" Nikola Pašić u "Kolubarskoj bici", Spiridon u "Boju na Kosovu"...

Dobitnik je nagrade "Srebrna Arena" za ulogu Šicera u seriji "Salaš u Malom Ritu", zatim "Ordena zasluga za narod sa zlatnim vencem", te nagrade "Ardalion" za tri epizodne uloge u "Mletačkom trgovcu".

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nemanja Milunović (@nemanjamilunovicofficial) дана 15. Јан 2019. у 5:47 PST

Miodrag Radovanović, rodom iz Čačka, osnovnu školu je završio u ovom gradu, a gimnaziju u Kraljevu. Iz Kraljeva, Miodrag je otišao za Beograd gde je studirao slavistiku i agronomiju a završio Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mate Miloševića.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Domaći Film (@velike_slike) дана 14. Мар 2018. у 6:59 PDT

Nadimak "Mrgud" dobio je još u osnovnoj školi, kada ga je drugar tako prozvao zbog njihove nesuglasice.

Sa suprugom Radmilom Velicki-Radovanović bio je u braku od 1959. godine i imaju sina Rastka (58).