Sve za omiljenog unuka: Impresivni pokloni od kraljice za novi dom Harija i Megan  

Autor:

03.02.2019 10:35

Foto:

Foto:



Kada se Megan Markl i princ Hari u martu usele u svoj novi dom Frogmore Cottage blizu Vindzora, na zidove će obesiti umetničke slike neprocenjive vrednosti koje će im pokloniti kraljica Elizabeta II.

Prema pisanju britanskih medija, 92-ogodišnja kraljica je svojeg unuka i njegovu suprugu već pozvala da izaberu nekoliko umetničkih dela iz njene privatne zbirke.

Treba istaći da Kraljevsku kolekciju ne čine samo dela starih majstora. Reč je o najvećoj privatnoj kolekciji slika u svetu, koju čini više od milion umetničkih dela. Među njima su Rembrantova i Ticijanova platna, Leonardova i Van Dajkova remek-dela, ali i slike Endija Vorhola i Lusijana Frojda.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Royal Collection Trust (@royalcollectiontrust) дана 26. Јан 2019. у 1:49 PST

Većina kraljičinih umetnina datira iz vremena Čarlsa I, koji je vladao od 1600. do 1649. i bio je strastveni sakupljač italijanskih slikara i pokrovitelj Van Dajka i drugih umetnika. Nakon njegovog pogubljenja, celokupna kolekcija je prodata, ali je veći deo vraćen nakon povratka monarhije posle smrti Olivera Kromvela.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Royal Collection Trust (@royalcollectiontrust) дана 9. Нов 2018. у 2:59 PST

Među monarsima koji su sledili bilo je velikih ljubitelja umetnina koji su znatno obogatili kraljevsku kolekciju, poput Džordža III i kraljice Viktorije. Premda je danas vlasnica čitave kolekcije kraljica Elizabeta II, o njoj se brine fundacija Royal Collection Trust.

Izbor slika iz kraljičine zbirke velika je čast za Megan i Harija, a izuzetak nisu bili ni princ Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton. Nakon venčanja 2011. i oni su, na kraljičin poziv izabrali umetnička dela za svoje domove u Kensington palati i u Anmer Hallu.

Po pisanju časopisa Variety i Hello, renoviranje novog doma Megan i Hari koštaće oko 5,4 miliona dolara, a par bi se u njega trebalo da useli u martu. Samo na eko-bojler biće potrošene 92.000 dolara, a unutrašnjost dvorca dizajniraće stilistkinja Viki Čarls.

Maja Gašić

Autor