Sećanje na Nebojšu Glogovca u JDP-u: Ćerka i sin primili nagrade, prijatelji nisu mogli da sakriju emocije (foto)

Autor:

09.02.2019 21:22

Foto:

Foto:



Veče "Sećanja na Nebojšu Glogovca" posvećeno godišnjici od smrti velikog glumca održano je u prepunoj sali Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Otišao pre godinu dana, ostao zauvek u srcima: Emotivna sećanja kolega i prijatelja na Nebojšu Glogovca

Doajen našeg glumišta preminuo je nakon kraće i teške bolesti tačno pre godinu dana, a večeras su na sceni JDP Glogovčeva ćerka Sunčica i sin Gavrilo primili priznanja "Dobričin prsten" i "Miloš Žutić" za ulogu Hamleta kojima je Udruženje dramskih umetnika posthumno nagradilo Nebojšu Glogovca.

Portret impresivne umetničke i ljudske veličine: Objavljena “Monografija: Nebojša Glogovac”

Deci preminulog glumca nagrade je uručio Vojislav Brajović predsednik Udruženja Dramskih umetnika Srbije.

-Sudbina je htela da ova vredna priznanja Nebojša Glogovac ne može da primi. Prošlo je godinu dana od kada Nebojša nije sa nama, ali mi njegove kolege, porodica i prijatelji znamo da je tu. On će na ovoj sceni biti zauvek. Zauvek će ostati u srcima svojih prijatelja i porodica, ali i svih koji su imali prilike da ga gledaju na pozorišnoj sceni - rekao je Brajović.

Dodao je da je Glogovac svojim ulogama ostavio neizbrisiv trag i dao nemerljiv doprinos našoj umetnosti i našoj kulturi.

“Umreti možeš na svakom koraku…”: Muzičko sećanje Nikole Pejakovića na Nebojšu Glogovca (video)

Jake emocije među okupljenima u JDP-u izazvali su mladi glumci Joakim Tasić, Milica Gojković i Miodrag Dragićević koji su čitali odlomke iz knjige "Monografija: Nebojša Glogovac".

Autorka monografije Tatjana Nježić kaže da je monografija još jedan pogled u dubinu, u Glogovčevu promišljenost, ljudskost, toplinu, a u isto vreme u jednu dostojanstvenost i neverovatnu čvrstinu.

Na velikom platnu su se ređali inserti iz televizijskog intervjua koji je Nebojša Glogovac dao čuvenom novinaru Draganu Babiću.

Na kraju večeri prikazan je kratki film o Nebojši Glogovcu koji je režirao Radivoje Raša Andrić u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Srbija i svet u 2018: Red sreće, red tuge

Pre svečanosti u JDP-u održan je pomen Nebojši Glogovcu u crkvi Svetog Nikole na beogradskom Novom groblju, a opelo je držao glumčev otac, sveštenik Milovan.

“Prođe godina, najcrnja, a bol je ista”: Potresne reči supruge Nebojše Glogovca

Da odaju počast Nebojši Glogovcu pored supruge Milice i sinova Miloša i Gavrila koje je glumac dobio u braku sa slikarkom Minom Mitrović stigli su i Nikola Đuričko sa suprugom, Jelena Stupljanin i Bojan Dimitrijević, kao i direktorka JDP Tamara Vučković. Davanju pomena su prisustvovali i glumci i veliki prijatelji Glogovca - Nataša Ninković, Nikola Kojo, kao i kumovi Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković.

Nebojša Glogovac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, od kojih su najpoznatije u ostvarenjima "Ubistvo sa predumišljajem", "Kad porastem biću Kengur", "Porodično blago", "Nebeska udica", "Klopka" i "Hadersfild".