Voditeljka otmenog držanja i besprekorne dikcije: Preminula Danka Novović, zlatni glas televizije

Autor: Maja Gašić

14.07.2019 15:21

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:Prinscreen/You Tube (RTS), Instagram

Foto: Izvor:Gloria.rs, Foto:Prinscreen/You Tube (RTS), InstagramLegendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini, prenosi RTS.

Danka Novović je rođena u Prokuplju 1943. godine. Posle Prokuplja živela je u Uroševcu, a potom se sa majkom preselila u Beograd. Još kao osnovac volela je da recituje, glumi, igra i peva na školskim priredbama.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dejan Pantelić (@deki.pantelic) дана 21. Дец 2016. у 10:18 PST

Završila je Šestu beogradsku gimnaziju i nastavila da pleni na sceni. Pevala je u prvom Omladinskom klubu u Beogradu, dok su repertoar koji je izvodila sa Minjom Subotom bile italijanske kancone, džez i rokenrol. Studirala je Pravni i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Milena Jovanovic Deljanin (@gerila_pr) дана 7. Феб 2018. у 12:29 PST

Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru u direktnom prenosu – čitajući najavu programa.

Radila je i kao urednik Dnevnika, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv. Za nju je čuveni Toma Zdravković napisao i otpevao pesmu "Danka".

Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji.

Maja Gašić

Autor