Sahranjena Jelena Žigon: Dirljivi oproštaj od srpske Sofije Loren (foto)

Autor:

13.04.2018 16:27

Foto:

Foto:



Glumica Jelena Jovanović Žigon (85), koja je preminula u utorak uveče posle iznenadne i kraće bolesti, sahranjena je danas na Novom groblju u Beogradu.

“Obećana žena”, Jelena Todorović, Seja Šljivić: Uloge po kojima će publika pamtiti Jelenu Žigon (video)

Uz najbližu rodbnu, nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili i Tihomir Arsić, Mira Banjac, Tihomir Stanić, Tanasije Uzunović, Milan Caci Mihailović, Aleksandar Dunić, Predrag Marković, Bratislav Petković, Lula Živojinović, Rada Đuričin, Radoslav Zelenović, Vlasta Velisavljević i mnogi drugi, okupilo se na Novom groblju da oda počast preminuloj filmskoj legendi.

Opelo je održano u crkvi Sv. Nikole, a okupljenima se obratio Tihomir Arsić, koji je Jelenu nazvao "balkanskom Odri Hepbern i srpskom Sofijom Loren".

- Te oči sijale su uvek markantnim sjajom. Prava dama jedino je dizala glas kada je govorila o stradanju svog naroda. Bila je najlepša. Za neka balkanska Odri Hepbern za neke srpska Sofija Loren. Jelena je živela smelo i uspravno. Jelena draga, volimo te - rekao je Arsić.

Uz pesmu hora "Kosovski božuri" krenulo se ka grobnom mestu gde se obratila ćerka Ivana Žigon:

- Darujemo ti knjigu poezije jer si nas hranila samo poezijom i bajkom, a u bolnici kada si se iz sna probudila i videla knjigu, ozarila si se kao da vidiš najvoljenijeg čoveka. Na tome ti hvala - uputila je poslednje reči svojoj majci Ivana, spustivši u grob zbirku pesama "Tražim pomilovanje" Desanke Maksimović .

Jelena Žigon je snimila više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju „Prvi građanin male varoši”, „Moja strana sveta”, „Jutro”, „Divlje seme”, „Sudar na paralelama”, „Kapetan Leši”. U Australiji je snimila filmove „Obećana žena” i „The picture show man”, a u seriji o Vinetuu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

Kod domaće publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji „Žikina dinastija” gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Dobitnica je nagrade „Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006.

Maja Gašić

Autor