Šaban Bajramović rođen je na današnji dan pre 82 godine: Džez muzej "Nišvil" ovako odaje počast legendarnom umetniku

Autor:

16.04.2018 16:33

Foto:

Foto:



Na današnji dan pre 82 godine rođen je Šaban Bajramović, koji je još za života širom sveta stekao status legendarnog romskog umetnika.

Објава коју дели Tamara Jokic ? (@jokictamara) дана 28. Мар 2018. у 9:39 PDT

Džez festival "Nišvil“ će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta "Prijatelji Šabanu“ na "River stejdžu“ i dodeljivanja gran-prija za fuziju različitih muzičkih pravaca koji nosi ime Šabana Bajramovića sastavu "Džipsi kings“, odati još jednu počast velikom kantautoru.

U "Nišvil“ džez muzeju, koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi, deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju – rad akademskog vajara Vlade Ašanina.

Direktor festivala Ivan Blagojević podseća da je festival "Nišvil“ još 2006. godine ustanovio festivalski gran-pri koji nosi Bajramovićevo ime, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora.

Takođe, na inicijativu "Nišvila“ 2010. godine, u Amfiteatru na nišavskom keju postavljen je spomenik Šabanu Bajramoviću čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i poštovaoci.

-Šaban Bajramović do kraja svog života verovatno ni sam nije bio svestan, da je je jedan od pionira ‘world world' pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomirani kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu, a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee -istakao je Blagojević.

Објава коју дели Mila Nenadov (@savagechildx) дана 15. Авг 2017. у 4:47 PDT

Osim što je nekoliko puta nastupao na "Nišvilu“, te godine kada je i ustanovljena, takozvana "nulta“ nagrada, uručena je upravo njemu.

Šaban Bajramović je umro 8. juna 2008. godine, a samo jedan od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle njegove smrti u londonskom listu Gardijan.