Komemoracija Predragu Bajčetiću: Dirljive reči i suze za opraštaj od omiljenog profesora

Autor:

04.06.2018 19:53

Foto:

Foto:



Brojni prijatelji, kolege i bivši studenti oprostili su se danas od legendarnog profesora glume, reditelja, producenta Predraga Bajčetića na komemoraciji održanoj na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Sa anđelima putujte, dragi profesore: Sloboda Mićalović uputila poslednji pozdrav omiljenom učitelju (foto)

 

Predrag Bajčetić preminuo je 30. maja u 85. godini u Beogradu. Mnoga značajna imena srpske dramske scene studirala su glumu u klasi istaknutog profesora, među kojima su Vojislav Brajović, Svetlana Bojković, Tanja Bošković, Ljiljana Dragutinović, Nikola Kojo, Ana Sofrenović, Katarina Radivojević, Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Bojana Maljević i mnogi drugi.

Od omiljenog pedagoga dirljivim govorom oprostio se Nenad Jezdić.

- Do 18. godine nisam imao uzor. Vi ste bili moj uzor. Ako išta vredim kao čovek, to je samo vaša zasluga. Od rođenog oca nisam dobio to što ste mi vi darovali, profesore. Da li me čujete? Čujem samo jedno nečujno "da". Svima ste nam bili kao otac. Vi niste imali svoju decu, ali ostavljate mnogo kćeri i sinova - rekao je Jezdić koji nije mogao da zadrži suze - Nastavljam dalje. Praštajte mi za sve gluposti koje sam vam priredio i hvala vam za sve - poručio je glumac.

Glumica Ljiljana Dragutinović je kazala da joj je Bajčetić bio profesor, učitelj i roditelj.

- Molila sam profesora u bolnici da nas ne napušta jer bi na taj način izgubila duhovno utočište. Kazao mi je "Neću Ljiljo". Nije se tako dogodilo ali za koji dan će iz štampe izaći vaša kapitalna dela i vaš povratak će biti veličanstven. Čitaćemo vaše knjige koje će nas vraćati nama.

Ni Katarina Radivojević nije mogla da sakrije tugu.

- Hvala vam što ste nas naučili da nosimo naše uspehe i neuspehe, što ste uvek nesebično bili deo istih. Naučili ste nas da mislimo svojom glavom i dostojanstveno ćutimo kad i te kako imamo šta da kažemo. Hvala vam što ste nas naučili da živimo čestito, sa Hristom u sebi. Večna vam slava, profesore - rekla je Katarina.

Glumci iz njegove poslednje generacije otpevali su za svog profesora pesmu "Oj, goro". Predrag Bajčetić biće sahranjen sutra u 12.30 na Novom groblju u Beogradu, u porodičnoj grobnici.

Maja Gašić

Autor