"Brilijantin" proslavio 40. rođendan: Priča o kultnom mjuziklu koji i danas osvaja srca mladih

Autor:

18.07.2018 17:02

Foto:

Foto:Prošlo je 40 godina od kada su Olivija Njuton-Džon i Džon Travolta osvojili srca mladih u svetu, a sam mjuzikl "Briljantin" (Grease) od tada nije dobio nijednu boru, i dalje je aktuelan.

Reditelj Rendal Klajzer izjavio je u intervjuu Frans presu da i dalje ne može da veruje da je njegov prvi dugometražni film postao holivudski klasik.

- Mislili smo da će film dobro proći kod tinejdžera tokom jednog ili dva leta, ali nismo mogli da zamislimo da će 40 godina kasnije ostati i dalje neverovatno interesovanje u celom svetu i to kod publike svih uzrasta - rekao je Klajzer.

Film je adaptacija istoimenog mjuzikla Vorena Kejsija i Džima Džejkobsa iz 1971. godine o dvoje zaljubljenih srednjoškolaca tokom 50-ih godina. Film je snimljen za dva meseca u Los Anđelesu i koštao je šest miliona dolara. Kao i mnogi filmovi koji su ušli u anale svetske kinematografije i "Briljantin" je na početku dobio brojne negativne i pozitivne kritike.

Klajzer je u to vreme izabrao već poznate glumce za glavne uloge. Travolta je već snimio "Groznicu subotnje večeri" a Olivija Njuton-Džon je bila zvezda.

Reditelj se seća da su Travolta i on želeli Oliviju Njuton-Džon za glavnu ulogu, ali je ona prvobitno oklevala, jer je starija od Travolte pet godina i smatrala se "suviše starom" da glumi njegovu devojku u filmu. Posle prvog probnog snimanja, glumica se predomislila.

Glavni glumci su posle filma ostali u kontaktu i zajedno su igrali u ostvarenju "Second chance" 1983. godine i snimili album za Božić 2012. godine. Ostali su prijatelji i međusobno se podržavali u teškim trenucima, kada je umro Travoltin sin 2009. godine i kada je Olivija Njuton-Džon imala rak 90-ih godina.

Klajzer je rekao da je odvojeno viđao glumce, ali će se zajedno sastati uskoro u Los Anđelesu na prijemu povodom godišnjice filma, u američkoj Akademiji filmskih umetnosti i nauka. "Briljantin" je premijerno prikazan u leto 1978. godine i nominovan je za Oskara u kategoriji najbolje originalne pesme. Klajzer je posle "Briljantina" snimio još nekoliko filmova, ali bez velikog uspeha tako da je filmsku industriju napustio 90-ih godina.

Reditelj je ocenio da je "Briljantin" ostao dugovečan jer se bavi univerzalnim temama, kao što su srednjoškolska ljubav i tinejdžersko bezbrižno doba. Prema njegovim rečima, "Briljantin" je daleko od savršenog flma ali ta nesavršenost upravo daje šarm filmu.

Travolta je posle uloge lošeg momka Denija postao svetska zvezda. Igrao je u brojnim filmovima, među kojima je ostvarenje "Petparačke priče" Kventina Tarantina. Olivija Njuton-Džon je nastavila muzičku karijeru sa hitom "Physical" i pojavila se u filmu "Xanadu" 1980. Rekla je da je zadržala tesne crne pantalone koje je nosila kao Sendi u "Briljantinu".

Snimljen je 1982. i "Briljantin 2" kao nastavak prvog dela s Mišel Fajfer i Maksvelom Kolfildom ali je imao daleko manje uspeha.

Maja Gašić

Autor