Izgubio najvažniju bitku: Preminuo Oliver Dragojević

Autor:

29.07.2018 10:18

Foto:

Foto:



Legendarni pevač Oliver Dragojević preminuo je jutros u pet sati u splitskoj bolnici u 71. godini, izgubivši bitku sa teškom bolešću.

Oliver Dragojević: Ispunjenjenje želje za Božić

Dragojević se već  godinu dana borio sa kancerom pluća, ali suočavanje sa opakom bolešću mu nije oduzelo optimizam.

– Đavolja bolest je to, malo sam oslabio ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osećam dobro - izjavio je zimus.

Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu i tri sina - Dina i blizance Davora i Damira.

Oliver Dragojević rođen je u Veloj Luci na Korčuli, 7. decembra 1947. godine. U Splitu je pohađao muzičku školu. Najpre je učio klavir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi nastup imao je na splitskom dečjem festivalu 1961. godine kada je izveo pesmu "Baloni".

Oliver Dragojević: Bolest je uzela maha, teško mi je da se borim, ali ne odustajem

Šezdesetih godina 20. veka afirmisao se kao pevač i orguljaš u okviru grupe „Batali“. Posle više godina nastupanja u inostranstvu sa međunarodnim bendom, Dragojević se vraća kući i „pravu pevačku karijeru“ započinje 1974. godine na Splitskom festivalu gde je pobedio izvodeći numeru "Ća će mi Kopakabana".

Godinu kasnije, šansonom "Galeb i ja" Dragojević je osvojio publiku širom tadašnje zemlje. Usledile su pesme "Romanca", "Oprosti mi, pape", "Stari morski vuk"...

Saradnja sa Zdenkom Runjićem, koji ga je i nagovorio da uplovi u festivalske vode, trajala je do smrti kompozitora i, prema nekim procenama, iza ovog dvojca ostalo je snimljenih 200 pesama.

Oliver Dragojević – prvi put za srpske medije nakon 30 godina: Nikada me nije interesovala politika jer to je pokvaren posao

Dragojević će ostati upamćen na prostorima bivše Jugoslavije i po hitovima "Magdalena", "Nadalina", "Cesarica", "Stine", "U ljubav vjere nemam" i mnogim drugim pesmama.

 

Maja Gašić

Autor