Od kada je napustio predsedničku fotelju zarađuje više nego ikada ranije: Koliko je bogatstvo Baraka Obame

Autor: Svetlana Stojaković

13.08.2018 23:01

Foto:

Foto:Tokom osam godina predsedničkog mandata Barak Obama je imao fiksnu platu, ali je tek odlaskom sa pozicije najmoćnijeg čoveka na svetu počeo da gomila bogatstvo.

Објава коју дели Barack Obama (@barackobama) дана 11. Окт 2016. у 4:17 PDT

Napokon može da se opusti: Ludi provod Baraka Obame na luksuznom imanju (video)

Ovaj svestrani političar danas zarađuje držeći javne i motivacione govore, zatim od pisanja memoara, a odnedavno i zahvaljujući unosnim filmskim ugovorima.

Život, karijera i Bela kuća: Mišel i Barak Obama pišu knjige

Bračni par Obama je potpisao ugovor sa produkcijskom kućom Netfliks, koja će snimati različite serijale (igrane i dokumentarne) koji će se baviti temama i problemima kojima su se oni bavili tokom njegovog osmogodišnjeg mandata u Beloj kući, kao i njihovim životom nakon odlaska sa vlasti.

Објава коју дели Barack Obama (@barackobama) дана 17. Јан 2018. у 12:52 PST

Prema Forbsovoj listi najbogatijih i najuticajnijih ljudi sveta, stanje na računu Baraka Obame iznosi otprilike 40 miliona dolara. To je, prema podacima Forbsa, gotovo 30 miliona više nego kada je 2005. godine ušao u politiku.

Od predsednika do filmske zvezde: Barak i Mišel Obama pregovaraju o TV šou

Od svog predsednikovanja ovaj 57-godišnjak je zarađivao oko 600.000 dolara godišnje, a veliki izvor prihoda bila je i knjiga koje je objavio. Pretpostavlja se da je u periodu od 2005. do 2016. godine Obama zaradio preko 15 miliona dolara samo svojim na autorskim radovima.


Međutim, njegova spisateljska karijera još nije gotova. Prošle godine je, zajedno sa suprugom Mišel potpisao ugovore sa izdavačima vredne oko 60 miliona dolara, što znači da će se narednih godina njihovo bogatstvo samo uvećavati.

Pored toga, tu su i brojni javni govori koje nekadašnji predsednik, ali i njegova supruga rado drže. Svaki takav govor naplaćuje se i do 400.000 dolara, a od Obaminog odlaska iz predsedničke fotelje do danas bilo ih je mnogo.

Poznati bračni par je svestan da zarada ne dolazi sama i da se bogatstvo može održati samo konstantnim ulaganjem. Zato su Mišel i Barak odlučili da investiraju i u nekretnine. Tokom boravka u Beloj kući u vlasništvu su imali i vilu u Vašingtonu, koju su iznamljivali.

Објава коју дели Barack Obama (@barackobama) дана 4. Авг 2014. у 1:37 PDT

To je, prema podacima američkih medija, bila druga najskuplja nekretnina u Vašingtonu. Nakon okončanja drugog mandata, Barak Obama i njegova porodica su se u tu kuću i preselili. Osim toga, oni poseduju i porodičnu kuću u Čikagu koja vredi 2,5 miliona dolara.

Објава коју дели Barack Obama (@barackobama) дана 17. Јан 2014. у 1:22 PST

Da zaista razmišlja dugoročno bivši američki predsednik je dokazao kada je otvorio štednju za svoje ćerke Maliju i Sašu, kojom planira da im plati školovanje. Iz tog je prošle jeseni izdvojio novac, kada je starija Malija upisala Harvard.

Da se zna ko je zvezda: Mišel i Barak Obama ukrali šou Bijonse i Džej Ziju (video)

Otkako se u januaru 2017. godine oprostio od predsedničke fotelje, Barak Obama živi mnogo lagodnijim životom nego za vreme obavljanja funkcije. Zbog toga se sve češće može videti na putovanjima širom sveta, na luksuznim destinacijama sa suprugom i decom.