Odlazak zvezde filma "Kum": Preminula glumica i pevačica Morgana King

Autor: Svetlana Stojaković

16.08.2018 13:17

Foto:

Foto:Američka glumica i džez pevačica Morgana King preminula je u 88. godini, preneo je BBC.

Na velikom platnu je bila najpoznatija po ulozi Karmele Korleone, majke Majkla Korleonea, u prva dva "Kuma", a tokom muzičke karijere bila je nominovana za nagradu Gremi. King je umrla od raka 22. marta ali je njena smrt prošla nezapaženo sve dok jedan prijatelj nije objavio poruku saučešća.

Muzičku karijeru je počela kao tinejdžerka, pevajući u klubovima, a potom je nastupala i u Las Vegasu i širom SAD, kao i na televiziji. Nominacija za Gremi za pesmu "A Taste of Honey" 1964. je bila komercijalni vrhunac njene poluvekovne karijere tokom koje je snimila 20 albuma.

45 godina “Kuma”: De Niro, Paćino i Kopola otkrili nepoznate detalje sa snimanja filma (VIDEO)

Poslednji album je objavila 1992, a poslednji živi nastup je imala 2000. U vreme kada je rokenrol počeo da preuzima primat na top listama, King je ostvarila filmski proboj u filmu "Kum" (Godfather). Mafijaška saga, s Marlonom Brandom i Al Paćinom u ulogama bosova Vita i Majkla Korleonea, osvojila je tri Oskara i još uvek je jedan od najbolje ocenjenih filmskih serijala svih vremena.

Kao "Mama" Karmela, dugogodišnja žena don Vita Korleonea, u prvom delu 1972. jedva da je imala repliku, ali je osvojila scenu u čuvenoj sceni venčanja u kojoj peva italijansku pesmu "Luna Mežo Mare".

Martin Skorseze okupio legende Holivuda: Paćino i De Niro ponovo dele kadar

Ponovila je ulogu i u nastavku, iz 1974, ali je tada zbog sujeverja odbila da bude snimljena u kovčegu, pa je njeno mesto u sceni bdenja zauzela majka reditelja Frensisa Forda Kopole.

Kopola je na snimanju filmova Kingovu smatrao "referentom za kulturu", budući da su njeni roditelji bili rođeni na Siciliji.

-Frensis bi me pitao da li scena izgleda kao prava sicilijanska kuća. Rekla sam mu da na zid stavi statuu svetog Antonija - rekla je ona 1988.

45. rođendan “Kuma”: Zašto je Al Paćino bio na “tankom ledu” za ulogu u kultnom filmu

Osim "Kuma", glumila je i u filmu "Brooklyn State of Mind" iz 1998. i sapunici "All My Children".