Druga strana Oskara: Evo koliko vredi zlatna statua kad je kupe Džekson i Spilberg (foro/video)

Autor:

28.02.2017 09:54

Foto:

Foto:



Filmska istorija ima bezbroj fascinantnih anegdota koje su vezane za Oskara, najznačajniju nagradu u svetu filmske umetnosti.

Oskar je jedan od najprestižnijih predmeta na svetu. Ova zlatna statua se smatra najvećim priznanjem u filmskoj industriji, a njena istorija nosi i mnoštvo zanimljivih priča i činjenica.

And The Oscar Goes To… FEST i Gloria party okupio poznate ličnosti iz sveta sedme umetnosti

Muzička zvezda Majkl Džekson je 1999. godine kupio Oskara za najbolji film “Prohujalo sa vihorom” za 1.450.000 evra.

Majkl Džekson

Svi dobro pamte prošlogodišnju ceremoniju u Los Anđelesu kada je Leonardo Dikaprio konačno, nakon što je pet puta nominovan u katergoriji za najboljeg glavnog glumca, napokon dobio ovu zlatnu statuu za ulogu Hju Glasa u filmu "Povratnik".

Sud je 1950. godine doneo odluku da svako ko želi na aukciji da proda svoju statuu, dužan je da je prvo ponudi Akademiji filmske umetnosti i nauke, i to za samo jedan dolar.

Uprkos tome što ima tri Oskara u kući, reditelj Stiven Spilberg je kupio još jednu statuu, i to za najboljeg glumca filma “Dogodilo se jedne noći” za 460.000 evra.

Stiven Spilberg

Spilberg, koji je u potpunosti podržao odluku suda, donirao je svoje trofeje Akademiji.

Međutim, ovogodišnja dodela Oskara ostaće upamćena po nesvakidašnjem gafu.

Oskar za film “Mesečina”, a nagrade za glavnu rolu Emi Stoun i Kejsiju Afleku

Naime, glumci Voren Biti i Fej Danavej proglasili su pogrešnog dobitnika nagrade u kategoriji za najbolji film te su umesto filma "Mesečina" pročitali mjuzikl "La, la lend". Internet zajednica već je skovala teoriju zavere po kojoj je glavni krivac za sve – Leonardo Dikaprio.

Voren Biti i Fej Danavej, glumački par iz kultnog filma Boni i Klajd, imali su čast da proglase dobitnika Oskara za najbolji film. Čim je Biti otvorio kovertu, po njegovom izrazu lica videlo se da nešto nije u redu, onda je Danavej preuzela kontrolu i jednostavno pročitala ono (ili bar deo onoga) što je pisalo na papiru – “La La Lend”.

Majkl Džekson, Springstin, Selin Dion, Adel: Muzički nastupi koji su ostavili u senci dobitnike Oskara (video)

I kada je ekipa “La La Lenda” već izašla na binu i preuzela pozlaćene statue, ispostavilo se da je došlo do greške – najbolji film je zapravo “Mesečina”. Biti je posle cele zbrke objasnio da je u koverti zatekao papir na kojem je pisalo: “Ema Stoun – La La Lend”, što znači da je prezenterima greškom uručena koverta sa imenom dobitnice nagrade za najbolju glumicu.

Ema Stoun i Leonardo Dikaprio

Ali ko je kriv za to? Odgovor koji se nameće sam od sebe, jeste da je pogrešio neko od službenika zaduženih da uruči koverat prezenterima. No, taj odgovor ne zadovoljava ljubitelje teorija zavera čije je prirodno prebivalište postalo internet. Krivca su našli u, ni manje ni više, nego Leonardu Dikapriju.

Leonardo Dikaprio konačno osvojio Oskara

Naime, Leo je, kao prošlogodišnji dobitnik Oskara za najboljeg glumca, bio zadužen da ove godine uruči nagradu za najbolju glumicu. Oštro oko oskarovske publike primetilo je, navodnom da je Leo, nakon što je Emi Stoun uručio Oskara, koverat sa imenom dobitnice poneo sa sobom u bekstejdž.

Iako nisu mogli da vide šta se posle dogodilo, spekulišu da je glumac u prolazu odlučio da zameni koverte za kategoriju koja sledi, i to onu najvažniju – za najbolji film.

No, šta je prema internet teoretičarima zavere, motiv Dikaprija za takvu zavrzlamu!? Tvrde da je reč o slatkoj osveti za to što je Oskara dobio tek prošle godine, i to iz petog pokušaja, 22 godine nakon prve nominacije (kada je još kao dečak bio u trci za Oskara za najblju sporednu mušku ulogu u filmu “Šta izjeda Gilberta Grejpa").

Bilo kako bilo - da li je kriv Leo ili anonimni službenik Akademije - ovogodinji gaf na dodeli Oskara ostaće dobro upamćen u istoriji Holivuda.

Komentari. (0)

Loading