Darko Bajić: Kao Dorćolac i ja sam mogao da završim u "Sivom domu"

Autor:

13.03.2017 18:38

Foto:

Foto:



Više od tri decenije nakon snimanja, kultna serija "Sivi dom" ponovo se prikazuje na RTS-u.

Serija scenariste Gordana Mihića u režiji Darka Bajića, kroz 12 epizoda prati različite sudbine dece iz popravnog doma. Nastala je na osnovu autentičnih priča i pokušava da odgovori na mnoga pitanja aktuelna nažalost i danas. Prikazuje i njihove vaspitače, njihove privatne živote koje je često teško odvojiti od poslovnog. Snimljena je u Vaspitno popravnom domu u Kruševcu koji ove godine obeležava 70 godina postojanja. Serija je snimana tokom 1984. i 1985. godine a premijerno je emitovana 2. februara 1986.

I danas, smatra reditelj, negde postoje neki Beli, Šilja, Šojka, Robija, Lolika, malo toga se promenilo...

- U to vreme sredinom '80-ih bilo je zabranjeno snimati delinkvente u domu, pa smo morali da pronađemo statiste iz Kruševca. Bio sam iznenađen kada sam ih našao i shvatio koliko liče na mlade koji su bili u domu - priseća se Darko Bajić, koji je o životu štićenika popravnog doma i njihovim tajnama saznao od tadašnjeg upravnika Žarka Antića.

- U domu su bila deca zbog raznih krivičnih dela. Bilo je i onih koji su tamo završili zbog krađe čokoladice, skidanja državnih nalepnica sa automobila ili znaka mercedesa. Tri meseca pre početka snimanja odlazio sam u tu ustanovu kako bih što bolje upoznao štićenike i njihove priče. Shvatio sam da sam kao Dorćolac bar 20 puta mogao da se nađem na njihovom mestu. Ali, ja sam imao porodicu koja me je štitila. Priča o popravnom domu tada je bila tabu tema, uzburkala je mnoge duhove, ali verujem da bi i danas imala podjednako snažan odjek - kaže čuveni reditelj.

Već posle prve epizode usledile su brojne kritike, ali je to bio samo znak da su na pravom putu.

- Pisali su da seriju radimo pod uticajem Amerike, da se broj delinkvenata povećao kako je serija odmicala i postajala sve popularnija. Ma svašta se pisalo - dodaje Bajić i napominje da se "Sivi dom" radio ozbiljno i studiozno, a svaka epizoda se snimala i po dvadesetak dana.

U seriji se pojavljuje čitava plejada tada mladih glumaca: Zoran Cvijanović, Mirjana Joković, Žarko Laušević, Branislav Lečić, Nikola Kojo, Branko Vidaković, koji će kasnije postati ozbiljne glumačke veličine. U seriji glume i Velimir - Bata Živojinović, Bora Todorović, Dragan Nikolić, Žarko Radić, Đurđija Cvetić, Mirjana Karanović i mnogi drugi.

Komentari. (0)

Loading