Gordana Lazarević: Sedam godina u vezi s jogom

Autor:

19.03.2017 18:28

Foto:

Foto:



Pevačici se popravio kvalitet života otkada je počela da vežba drevnu istočnjačku tehniku: postala je vesela, nasmejana i optimistična zbog čega, osim za profesionalne obaveze, ima snage i za igru sa unucima Dunjom i Balšom

Gordana Lazarević: Od pevanja sam zaradila, ali sam i propustila bitne stvari u životu

Pevačica narodne muzike Gordana-Goca Lazarević (62) sedam godina praktikuje jogu uz čiju pomoć je, kako sama priznaje, pronašla mir i balans, što joj mnogo znači u obavljanju svakodnevnih privatnih i poslovnih aktivnosti. Ideja da se otisne u istraživanje i vežbanje drevne indijske meditativne veštine godinama je sazrevala u njoj.

- Nikada nisam bila osoba koju zanima fitnes i rekreacija. Čak ni u školi nisam volela fizičko, a i ono što bih uradila na času bilo je da ne pokvarim prosek ocena i nemam lošu ocenu iz vladanja zbog izbegavanja ovog predmeta. Kasnije kada sam porasla tražila sam poštedu i po tri puta mesečno. Nije da nemam energije, imam je i na pretek, ali trošila sam je na igru, posle na nastupe i skakanje na bini. Kako je moja karijera napredovala i povećavale se obaveze oko podizanja dvoje dece, sve češće sam osećala potrebu za relaksacijom. Verujem u svoju intuiciju. Znam da će me prva misao koja mi se spontano javi pre odvesti na pravi put nego dugotrajno promišljanje. Upravo taj unutrašnji osećaj mi je govorio da se šetnjom, posebno onom u prirodi, najlakše oslobođam napetosti i umora. Teretana mi nikada nije bila privlačna, nisam imala želju da vežbam na spravama u zatvorenom prostoru uz glasnu muziku. Vremenom sam osetila želju za nekim organizovanim sistemom vežbanja i opuštanja.

Kako ste otkrili da je joga upravo ono što bi vam prijalo?

Lela, supruga Cuneta Gojkovića: Da bi brak bio uspešan, žena ne treba da zvoca

- Jogu sam postepeno otkrivala. Pročitala sam mnogo knjiga iz popularne psihologije, o tehnikama koje unapređuju život i zdravlje. U njima sam se srela s jogom koja me je odmah zaintrigirala. Želela sam odmah da je probam, jer sam osećala da mi je neophodna zbog opuštanja, kako bih sprečila pojavu bolesti za koje imam genetske predispozicije, a i zbog toga što sam imala nekoliko saobraćjnih nesreća u kojima sam povređivana što je ostavilo posledice koje je sam morala sanirati. U isto vreme, a bilo je to pre petnaestak godina, kćerka mi je rekla da misli da bi mi prijale joga vežbe. U međuvremenu sam počela da osećam posledice profesije kojom se bavim, bolove u leđima, ukočenost i slično što je danak nastupa na kojima se po nekoliko puta oznojim i ohladim. Dešavalo se da sam rukom mogla da cedim znoj iz odeće. Tada sam prelomila i počela da praktikujem jogu. Prve dve godine sam istraživala. Bila sam kod nekoliko instruktora, ali nisam bila zadovoljna. Nisam osetila ono što bi, na osnovu svega što sam saznala čitajući literaturu iz te oblasti, joga trebalo da mi donose: mir, osećaj ravnoteže i relaksiranost. Onda sam otišla kod instruktorke kod koje se nakon vežbi koje mi izuzetno prijaju radi joga nidra i već posle prvog časa sam znala da je to ono što mi je potrebno. Joga nidra je tehnika progresivne relaksacije koja je spoj mudrosti joge i savremenih naučnih saznanja iz oblasti neuropsihijatrije. Ove tehnike primenjujem već pet godina, redovno dva puta nedeljno po sat i po.

Kako vežbanje uklapate s poslom, gostovanjima i nastupima u medijima?

- Tako što odbijam nastupe i gostovanja u terminima kada imam časove joge. Kada me organizatori pitaju zašto ne mogu u tom terminu, a ja odgovorim zbog joge, obično ostanu zbunjeni. Neki predlože i da preskočim jogu, ali ja to ne radim. Ako krenem da pravim kompromise onda tome nema kraja. Držim se reda. Ne tešim sebe idejom da ću ako ne odem na čas joge vežbe uraditi kod kuće, jer znam da neću. Jesam odgovorna osoba, ali ne i disciplinovana u smilu da ću da vežbam samostalno u kućnom ambijentu.

Zoran Kalezić: Irena je vratila život i toplinu u moj dom

Koje benefite osećate od sedmogodišnjeg vežbanja joge?

- Postala sam vesela, nasmejana i pozitivna. Lakše obavljam svakodnevne obaveze, uključujući i poslovne, nemam osećaj ukočenosti u leđima, savitljivija sam i sve mi lakše ide. Imam svoj unutrašnji mir, a verujem da je i moje zdravlje dobro, jer ove vežbe prijaju telu u celini. Nikada nisam bila savitljiva i uvek sam za sebe govorila da sam Pinokio, ali sada mi ni poslovi koji zahtevaju tu neku elastičnost ne predstavljaju problem. Nije mi teško da se igram i družim s unucima Dunjom i Balšom. Energija koju osećam sada je u balansu sa mojim telom, a to je veoma važno. Ljudi s godinama osećaju da imaju energiju koju telo ne može da prati, jer više nije mlado, a uz jogu ja taj nesklad ne primećujem.

Komentari. (0)

Loading