70. Kanski festival: U trci za "Zlatnu palmu" Haneke, Kopola, Azanavisijus i drugi

Autor: Maja Gašić

13.04.2017 22:00

Foto:U zvaničnu konkurenciju ovogodišnjeg 70. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu uvršteno je za sada 18 filmova, među kojima su ostvarenja Austrijanca Mihaela Hanekea, Amerikanke Sofije Kopole, Francuza Mišela Azanavisijusa, saopštili su danas organizatori.

U konkurenciji za prestižnu "Zlatnu palmu" za ovogodišnji festival, koji se održava od 17. do 28. maja, je Hanekeov "Happy End", zatim delo o građanskom ratu Sofije Kopole "The Beguiled", i "Le Redoutable" Azanavisijusa.


U konkurenciji su takođe "Wonderstruck" američkog reditelja Toda Hejnsa, i filmovi "Roden" Francuza Žaka Duajona, "Amant double" Fransoa Ozona i "120 battements par minute" Robena Kampija.

Korejac Bong Džu Ho sa filmov "Okja", Nemac turskog porekla Fatih Akin sa delom "In the Fade" i Rus Andrej Zvjagincev sa "Loveless", takođe su u glavnom takmičarskom programu.

Na crvenom tepihu pojaviće se američki glumac Hoakin Feniks, Irac Kolin Farel, Australijanka Nikol Kidman, Englez Robert Patinson, Francuzi Vansan Lindon, Izabel Iper i Adel Enel.

Objavljivanje spiska filmova koji se takmiče za glavne nagrade ove godine je organizovano mesec dana pre festivala, što je ranije nego obično da se ne podudari sa rezultatima predsedničkih izbora čiji prvi krug je 23. aprila.

- Mi smo u političkoj fazi u Francuskoj sa predsedničkim izborima koji će se održati neposredno uoči kanskog festivala - rekao je predsednik Festivala Pjer Leskir na konferenciji za štampu u Parizu - Nadamo se da će ovaj festival biti trenutak predaha koji će omogućiti da se govori samo o filmu.

Kada je reč o bezbednosti, on je rekao da su svi pod režimom vanrednog stanja i da će obezbeđenje biti regulisano na isti način kao prošle godine za vreme celog festivala.

Žirijem će predsedavati Španski reditelj Pedro Almodovar.

Ceremoniju otvaranja i zatvaranja, kako je ranije saopšteno će voditi italijanska glumica Monika Beluči.

Na zvaničnom posteru ovgodišnjeg festivala je glumica Klaudija Kardinale. Plakat prikazuje stilizovanu fotografiju glumice na jednom rimskom krovu 1959. godine na kojoj je "radosna, slobodna i smela", što je moto ovogodišnjeg festivala.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading