Čuveni Mihail Barišnjikov stigao u Beograd

Autor:

21.04.2017 16:29

Foto:

Foto:



Svetska baletska zvezda Mihail Barišnjikov stigao je sinoć u Beograd, kao što je i najavio u intervjuu za magazin "Gloria".

 Mihail Barišnjikov: Radujem se povratku u Srbiju

– Sa velikim zadovoljstvom i srećom se vraćam u Srbiju i Beograd. Gajim neverovatno poštovanje i divljenje prema Beogradskom festivalu igre. Kad me je Aja Jung pozvala, uprkos ranije dogovorenim obavezama, sve sam ostavio po strani. Doći ću, to je sigurno - rekao je Barišnjikov.

Jedan od najvećih baletskih igrača današnjice od nedelje će u glavnom gradu imati baletske predstave, a domaćin tokom gostovanja u Beogradu mu je balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Barišnjikov je pre toga u Srbiji boravio 2009. godine, kada je nastupao u Novom sadu, jer grad Beograd, kako su tada pisali mediji, nije mogao da podrži njegovo gostovanje.

Mihail Nikolajevič Barišnjikov je roden u Rigi, kao mladić nastupao je u baletu Kirov u Lenjingradu, a tokom turneje 1974. godine prebegao je u Kanadu, gde je zatražio politicki azil.

Igrao je sa mnogim baletskim trupama, ali se na kraju zadržao u Baletu Njujorka. Kasnije je postao i umetnicki direktor Američkog baletskog teatra u Njujorku.

Barišnjikov se bavio i glumom i televizijskim nastupima. Nominovan je za Oskara za ulogu u filmu "Tačka preokreta" 1977. godine, a ostvario je uloge i u filmovima "Bele noći" i "Plesači". Televizijska publika pamti ga i po ulozi ruskog umetnika Aleksandra Petrovskog, u poslednjoj sezoni serije "Seks i grad".

Otac je četvoro dece, ćerke Aleksandre iz veze sa glumicom Džesikom Lang, i Sofije, Ane i Petra iz dugogodišnje veze sa bivšom balerinom Lisom Rajnhart.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading