Olga Odanović: Glumac mora mnogo da kopa po sebi da bi valjano odigrao ulogu

Autor:

03.05.2017 16:28

Foto:

Foto:



Prvakinji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, glumici Olgi Odanović je pre desetak dana je na Velikoj sceni nacionalnog teatra uručena nagrada “Žanka Stokić”, kao ličnosti koja je “obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza”.

Olga Odanović: Gluma je moja potreba, melem za moje rane, gluma je za mene sve

U razgovoru za "Gloriju", glumica je  otkrila da šta god da radi, ipak ne razmišlja o priznanjima. Važniji joj je proces stvaranja, a posebno su joj drage takozvane "male uloge".

- Uvek samo mislim na proces stvaranja, koji mi je najvažniji, bilo da glumim u predstavi ili seriji. On mi ostaje duboko urezan u sećanje, posebno kad su u pitanju veliki komadi ili klasici, koji se kod nas ne postavljaju na scenu baš tako često. Mnogo volim male uloge, poput Baba Sere u “Ogvožđenoj”. Ona je bila prava poslastica jer je potrebno da na malom prostoru osvojite sve što je u toj ženi, ceo njen život, način na koji razmišlja. Međutim, ako te role nisu dobro napisane, onda se glumac muči i mora sam da smisli dosta stvari, da izmašta celu priču o osobi koju treba da igra, naravno uz pomoć reditelja. A kad su likovi “nenapisani”, odnosno nedorečeni, kao Dara u “Gospođi ministarki”, tada morate da pronađete ključ, da mnogo kopate po sebi da biste napravili valjano glumačko ostvarenje, da gledaoci posle pomisle “kako je ovo lako, kako ovi ljudi jednostavno igraju”. A do te jednostavnosti i lakoće je najteže doći, jer put kojim treba da prođete zahteva brojne faze i mukotrpan rad. Sad sam, pripremajući Tolstojevo “Carstvo mraka”, morala da se zakopam veoma duboko u sebe, pošto tumačim najnegativniju osobu. Proces je bio božanstven i srećna sam što sam deo te predstave.

Olga Odanović o gubitku prijatelja i zdravstvenim problemima: Nesreća nikad ne dolazi sama

Kad joj mladi priđu i kažu da bi hteli da upišu glumu, uvek ih pita da li su zaista dobro razmislili i znaju li u šta se upuštaju.

- Mlad svet ne razmišlja na taj način. Radim više od 30 godina, duboko sam u toj priči, i tvrdim da je to stvarno ozbiljan i složen posao, za mene najvažniji jer se njime bavim. Kad imate tu vrstu bezrezervne ljubavi prema glumi, svaku predstavu spremate kao da je prva - kaže Olga.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading