Dan Republike Italije u Beogradu okupio političare, diplomate, umetnike... (foto)

Autor:

03.06.2017 08:51

Foto:

Foto:



Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, povodom obeležavanja Dana Republike Italije, organizovao je prijem u ambasadi ove zemlje u Beogradu.

Manco je grupi od šest oficira Vojske Srbije uručio diplome o položenom ispitu italijanskog jezika koji su pohađali na Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Prijemu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a među brojnim zvanicama bili su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar odbrane Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici političkih stranaka, ambasadori, ličnosti iz kulturnog, verskog i javnog života zemlje.

Himne Italije i Srbije pevao je hor đaka Treće beogradske gimnazije u kojoj postoje dvojezična odeljenja za decu koja žele da uče i na srpskom i na italijanskom jeziku.

Na svečanosti su, kao deo "Trke kroz Italiju", predstavljeni italijanski gradovi iz pet različitih delova te zemlje - Trst, Firenca, Rim, Napulj i Taormina. Rim je predstavljen izložbom fotografija povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, kojima je utemeljena Evropska unija.

Trst, gde će 12. jula biti Samit zemalja Zapadnog Balkana, predstavljen je gastronomskim bogatstvima, kao i Napulj, na čijem "štandu" je služena tradicionalna pica, koja je kandidovana za listu svetske baštine Uneska.

Firenca, kolevka Renesanse, predstavljena je najavom izložbe "Sjaj Renesanse", koja će biti otvorena u Beogradu od 7. do 30. juna.

Jug Italije predstavljala je Taormina, sicilijanski grad koji je pre šest dana bio domaćin Samita grupe G-7 i koji je pre dve hiljade godina bio glavni grad Velike Grčke.


Komentari. (0)

Loading