Goranu Bregoviću uručen srebrnjak: Dobio sam mnogo aplauza, ali aplauz u Narodnom pozorištu u Beogradu je nešto drugo

Autor:

17.06.2017 13:12

Foto:

Foto:



Balet na muziku Gorana Bregovića "Kraljica Margo" u koreografiji i režiji Krunislava Simića izveden je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pod dirigentskom upravom Vesne Šouc.

Tom prilikom je kompozitoru i muzičaru sa svetskom reputacijom, tekstopiscu i frontmenu "Bijelog dugmeta", jedne od najpopularnijih rok grupa u bivšoj Jugoslaviji uručen srebrnjak.


Na prigodnoj svečanosti, održanoj na Velikoj sceni posle izvođenja baleta "Kraljica Margo“, postavljenog pre nepunih 12. godina na njegovu muziku, u koreografiji i režiji Krunislava Simića, priznanje je primio iz ruku upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Dejana Savića, navode na sajtu Narodnog pozorišta.


Obraćajući se publici u prepunoj sali, Savić, koji je u vreme premijere tog baleta obavljao prvi mandat kao upravnik Narodnog pozorišta, ispričao je kako je sa Bregovićem, u njegovoj kući na Senjaku, jednog jesenjeg kišnog dana, za veoma kratko vreme dogovorio saradnju.


– To je trajalo, otprilike, pola sata. Napravili smo odličnu predstavu, a ostalo je istorija. Sa ovim sjajnim ansamblom i orkestrom, igra se već, skoro, 12 godina. Tim povodom, u ime Narodnog pozorišta i kompletnog ansambla predstave, dodeljujem Goranu Bregoviću srebrnjak Narodnog pozorišta – rekao je Savić.


On je objasnio da priznanje dodeljuje Bregoviću povodom deset godina od premijere „Kraljice Margo“ sa opravdanim zakašnjenjem, "zato što smo ga više od godinu dana jurili da nađe slobodan termin i dođe do našeg pozorišta“.
Pozdravljen dugotrajnim, burnim aplauzom od strane publike, ali i kompletnog ansambla, Bregović je rekao da se zahvaljuje svima na tako prijatnom dočeku.


– Tokom dosadašnje karijere, dobio sam mnogo aplauza, ali aplauz u Narodnom pozorištu u Beogradu je nešto drugo i ja vam se iskreno zahvaljujem. Moj doprinos ovoj predstavi nije veliki, ali, eto, uspeli smo svi zajedno da napravimo nešto veliko – kazao je Bregović i zahvalio se Saviću na ukazanom poverenju.


– Direktore, hvala ti puno. Ja sam imao vrlo malo porudžbina za pozorište u našoj zemlji, zapravo, ovo je jedina. Valjda će biti još neka – dodao je, kroz smeh, slavni muzičar koga je publika još jednom pozdravila gromoglasnim aplauzom.

U ovom popularnom baletu, izvedenom pod dirigentskom upravom Vesne Šouc, u glavnim ulogama nastupili su Mila Dragičević (Kraljica Margo), Dejan Kolarov (Šarl IX ), Tejlor Klou  (Anri IV) ,Milan Rus (La Mola) , Olga Olćan (Katarina Mediči), Nikola Bjanko (Vojvoda Anžu) , Aleksandar Ilić (Vojvoda Alanson ), Miloš Marjan (Vojvoda Giz), Rafaiele Diliđente (Rene), Dušanka Đorđević (Arijeta), Ada Raspor (Šarlota),  Miloš Kecman(Vepar), Stevan Hadži Slavković (Kardinal)


U predstavi je učestvovao  celokupni ansambl Baleta, Orkestar i Hor Narodnog pozorišta i ansambl „Renesans".
Dekor je uradio Boris Maksimović, a kostime Božana Jovanović.


Svetska praizvedba baleta "Kraljica Margo", sa prvakinjom Baleta Duškom Dragičević u naslovnoj ulozi, koja je obeležila 20 godina umetničkog rada, i uz učešće  više od 200 umetnika, održana je 1. decembra 2005. godine na Velikoj sceni.

 

Komentari. (0)

Loading