Robert Redford i Džejn Fonda dobitnici Zlatnog lava za životno delo: Među nama ima ljubavi, ima neke veze

Autor:

02.09.2017 11:02

Foto:

Foto:



Vickasti i raspoloženi Džejn Fonda i Robert Redford stigli su na Filmski festival u Veneciji gde su im dodeljeni Zlatni lavovi za životno delo. Oni su juče promovisali i svoj novi film "Our Souls At Night" u kojem igraju ljubavnike.

U obrazloženju dodele nagrada za životno delo organizatori Mostre su ranije naveli da je Džejn Fonda (79) zaslužna za "intezivnu strast na filmskom platnu", kao i za nezavisnost od bilo kakvog oblika konformizma, dok je Redford (80) pored glume i režije zaslužan i za osnivanje festivala nezavisnog filma Sandensa koji je otkrio sada svetski poznate reditelje, kao što su Kventin Tarantino, Pol Tomas Anderson i Daren Aronofski.

"Our Souls At Night" Riteša Batre je četvrti zajednički film Redforda i Fondove. Prvi su snimili pre 50 godina a sada su se opet našli pred kamerama posle 38 godina pauze.

 

Reč je o romantičnoj priči o paru komšija koji pronalaze ljubav u zrelim godinama i koji je naišao na topli prijem među novinarima u Veneciji. Iako njen lik Adi ne podseća mnogo na Fondinu junakinju iz hit-serije "Grejs i Frenki" - u kojoj igra proizvođača vibratora za starije žene - obe protagonistkinje su vrlo seksualna bića. "Our Souls At Night" je, međutim, tiha i lagana meditacija o matorcima koji kreću u novu vezu, ispočetka. Ima i tu telesnosti, ali se ona lagano gradi. Očigledno ne dovoljno brzo za Džejn.

Ona je na konferenciji za štampu u Veneciji rekla da je reditelj Batra previše brzo prekidao scene seksa.

- Ja živim za scene seksa sa Robertom – priznala je Džejn.

Fonda i Redford prvi put su igrali u "Poteri bez milosti" (The Chase) 1966, sledeće godine snimili su "Bosonogu u parku" a 1979. "Električnog jahača".

- Robert ne voli scene seksa ali se divno ljubi – zafrkavala je Džejn kolegu pred novinarima u Veneciji.

U nešto ozbilnijem tonu dodala je da je htela da snimi film sa njim jer je želela "da se još jednom zaljubljuje u njega" ali i zato što film govori o nadi.

- Nikada nije prekasno. Ako ste hrabri i spremni da rizikujete i skočite u nepoznato, možete da postanete ono što je trebalo da budete čak iako to nikada ranije niste bili – poručila je glumica, uz buran aplauz novinara.

Redford je odgovrio da je prihvatio ulogu u ovom filmu, zasnovanom na knjizi "Naše duše u noći" Kenta Harufa, jer je to nešto što će zadovoljiti ukus starije publike. A i hteo je da snimi još jedan film sa Fondom "pre nego što umrem".

On je rekao da je tokom proteklih 50 godina prijateljstva i profesionalne saradnje sa glumicom, "uvek sve teklo glatko" između njih dvoje.

- Kockice su se sklopile. Među nama ima ljubavi, ima neke veze. To je verovatno povezano sa našim odnosom prema radu i prema životu – objasnio je Redford.

Oboje zagriženi aktivisti, ni Fonda ni Redford, međutim, nisu želeli da se danas preterano bave politikom, sem poruke da nam svima treba "nada" i apela za spas planete.

- Imamo samo jednu planetu i već smo je sažvakali. Imamo odgovoronost, ako nam je stalo do budućih generacija, da uradimo sve što možemo da sačuvamo ono što je ostalo – rekao je Redford, na šta je Džejn dodala:

- To podrazumeva mnogo promena, naročito u našoj zemlji.

M G

Autor