Emotivni oproštaj kolega od voljenog Smokija: Ti si nam Ljubiša došao sa nebesa, idi kući i naspavaj se pored svog Gage (foto)

Autor:

14.09.2017 16:02

Foto:

Foto:



Komemoracija slavnom glumcu i reditelju Ljubiša Samardžić održana je danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Porodica, prijatelji i kolege ispratili legendarnog glumca Ljubišu Samardžića: Bol si prevazilazio radom, pretvarajući je u ljubav

Legendarnog Smokija, koji je preminuo 8. septembra u 81. godini, danas su u kapeli na Novom groblju ispratili članovi porodice, brojne kolege i prijatelji.

Komemoraciju je otvorio direktor Kinoteke, Jugoslav Pantelić, najavivši da će ovo biti podsećanje na Ljubišu Samardžića.

-Sve ono što je Ljubiša govorio, uvek je uspevao da nađe pravu reč sa osmehom na licu - rekao je Pantelić, a zatim je glumac i reditelj Radoš Bajić održao govor koji je mnoge potresao.

-Gospođo Miro, porodico prijatelji, ja neću iz glave, ja cu iz srca. Polako i neumitno ostajemo sami. Zauvek nam odlaze najbolji među nama. Oni koji se retko rađaju, vrhunski briljantni. Imao je osmeh koji je plenio iskrenošću, lepotom. U nešto više od godinu dana tamo iza onog brda otišli su velikani filmske umetnosti i glumci koje smo najviše voleli. Gaga, Madžgalj, Bata, Manda. U teškoj dužnosti koju nisam smeo da odbijem usuđujem se da njegovoj supruzi Miri i njegovim ćerkama i unukama u nastupajućim danima tuge da ostanu ponosni - rekao je Bajić i dodao:

 

-U brlogu rijalitija, vremenu silikona, vajbera, gde se tetovaža više ceni od znanja, u tužnom danu kada nas napušta neko ko je poseban, da se čovek zapita s kime ćemo ostati ako nam svi idu. Koga ćemo voleti, obožavati, kome ćemo se diviti? Koga ćemo da pokušamo da sustignemo, da nam bude idol? Kao mladog glumca, mene je Smoki učio da pucam smajserom i mitraljezom. Sećam se partizanskih filmova. Tada smo imali kinomatografiju i ambicije - rekao je Bajić.

Ljubiša i Mirjana Samardžić: Ljubav jača od svih tragedija

Glumica Ljiljana Blagojević sa tugom u glasu oprostila se od svog kolege.

 

-Danas nam je teško jer gubimo muža, oca, deku, kolegu, prijatelja i čoveka za divljenje i sećanje. I tu treba tražiti utehu. U sećanju. Ljubišin osmeh trebalo je prepisivati kao antidepresiv, glumu kao terapiju, godinu prijateljstva sa Ljubišom kao tri sa najboljima - rekla je glumica.

- Ti si nam, Ljubiša Samardžiću, došao sa nebesa. Idi kući i naspavaj se pored svog Gage, pa u nebeski bioskop - zaključila je Ljiljana Blagojević.

Poslednje zbogom velikom glumcu uputili su i glumci Svetozar Cvetković, Dragan Petrović Pele, Milan Vasić i reditelj Marko Novaković.

Doajen srpskog glumišta Ljubiša Samardžić preminuo je 8. septembra nakon duge borbe sa bolešću, a poslednja želja mu je bila da bude sahranjen pored sina Dragana koji je preminuo u 34. godini od leukemije.