Vudi Alen: Komentarom o aferi Vajnštajn reditelj izazvao gnev američke javnosti

Autor:

16.10.2017 11:30

Foto:

Foto:



Američki glumac i reditelj Vudi Alen rekao je da je tužan zbog Harvija Vajnštajna, holivudskog producenta optuženog za silovanje i seksualno uznemiravanje.

- Cela afera oko Harvija Vajnštajna je veoma tužna za ceo svet. To je tragično za sirote žene koje su umešane, tužno za Harvija čiji život je tako okrenut naglavačke - rekao je cenjeni sineasta u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Glumica Ešli Džad razotkrila holivudskog napasnika i izazvala burnu reakciju javnosti

Alen je devedesetih godina i sam bio optužen da je seksualno napastvovao svoju usvojenu ćerku Dilan Farou, dok je bila dete. Sudija i socijalne službe su tada, u vreme sudske borbe za starateljstvo nad decom Alena i Mie Farou, zaključili da te optužbe nisu osnovane.

Dilan Farou je, međutim, 2015. godine ponovila optužbe u otvorenom pismu Njujork tajmsu. Alen ih je nazvao „lažnim i sramotnim“.

Prošle godine je i Alenov sin Ronan Farou osudio medijsko ćutanje o prošlosti njegovog oca jer je reč o filmskoj zvezdi. Ronan Farou je autor jednog od članaka u magazinu Njujorker kojima je otkrivena Afera Vajnštajn.

Harvi Vajnštajn i Vudi Alen su sarađivali, ali je Alen za Bi-Bi-Si tvrdio da nije bio svestan ponašanja zbog kog je čuveni producent optužen.

- Stalno se čuju brojne fantastične glasine. Neke se pokažu istinitima a neke, mnogo njih, su samo priče o ovoj glumici ili onom glumcu - rekao je Alen.

Skandal trese Holivud: Otvorena istraga protiv producenta Harvija Vajnštajna

Vudi Alen je naveo da se nada da će Vajnštajnov slučaj dovesti do poboljšanja, ali i upozorio na rizik da se stvori „ambijent lova na veštice“.

- Ako svaki čovek koji u svojoj kancelariji namigne ženi odjednom mora da zove advokata, ni to nije dobro. Ali je tačno da želimo da iz ovako nečeg ispadne nešto korisno za ljude, a ne samo tužna i tragična situacija - naglasio je Alen.

Ovakvim izjavama reditelj je izazvao gnev američke javnosti, a društvene mreže su preplavile kritike i pogrdni komentari na račun Alena.

Harvi Vajnštajn je odbacio sve optužbe iznete protiv njega. Izbačen je iz Američke filmske akademije.

Maja Gašić

Autor