Orlando Blum: Sa sinom otvoreno pričam o svemu, pažljivo pratim sve njegove signale

Autor:

08.11.2017 09:56

Foto:

Foto:



Holivudski glumac Orlando Blum hrabro je progovorio o seksualnom zlostavljanju dece u intervju za ’The Hollywood Reporter’, a posle predstavljanja svog novog filma ‘Romans’ na 15. Festivalu Alice nella Citta koji je održan od 27. oktobra do 5. novembra u Rimu.

U filmu ‘Romans’ on igra Malki, čoveka koji je seksualno zlostavljan kao dete. Njegov nasilnik se pojavljuje u njegovom životu pošto je angažovan da sruši crkvu u kojoj se sve to dogodilo. Iako Malki nastavlja da povređuje sebe, u jednom trenutku shvata da je jedini izlaz – oproštaj. Ovaj film je predstavljen u Rimu posle svetske premijere u Edinburgu.

Nekada je pedofilija bila problem crkve, a sada se sve više o tome govori i u Holivudu gde na svetlo dana iznose problemi sa seksualnim zlostavljanjem.

Mislim da se sve ovo dešava već veoma dugo i očigledno je neverovatno osetljiva tema. Vreme je da se stvari protresu iznutra, da se izađe iz senke, da se društvo stoički suoči sa takvim ljudima. Kada govorimo o zlouporebi položaja bilo kog pojedinca prema drugom čoveku, to je užasan čin. Naše društvo to više nije spremno da toleriše – rekao je Blum i istakao da generacije koje dolaze to neće tolerisati, a njihov glas treba da se čuje. On je rekao da je tokom studija u britanskom internatu imao bliskog prijatelja koji je bio seksualno zlostavljan kao dete, ali da mu je teško da o tome više kaže.

Објава коју дели Orlando Bloom (@orlandobloom) дана 18. Мар 2017. у 7:53 PDT

Govoreći kao roditelj, Blum je istakao značaj svesti i komunikacije sa decom.

Jako je teško razgovarati sa detetom o tome. Moj sin ima šest godina i mi otvoreno pričamo o svemu, a ima i dobru komunikaciju i sa svojom majkom u svakom trenutku. Morate biti pažljivi i pratiti sve znakove i signale svog detata. To je odgovornost roditelja – kazao je poznati glumac koji je sina dobio u braku sa manekenkom Mirandom Ker.

Објава коју дели Orlando Bloom (@orlandobloom) дана 18. Дец 2016. у 11:34 PST

Na pitanje šta vidi kao moguće rešenje, on se oslonio na svoje iskustvo koje je stekao kao ambasador dobre volje Unicefa.

Mislim da je obrazovanje važno za sve nas da razumemo nivo i dubinu ovakve vrste zloupotrebe, posebno kad su deca u pitanju. Za to svi treba da preuzmeno odgovornost, jer su deca najugroženija.

Reditelji Ludvig i Paul Šamasian u drami ‘Romans’ zadiru duboko u mentalne traume zlostavljanja dece i njegove posledice. Scenario je napisao Džef Tompson, koji je bio delimično inspirisan sopstvenim iskustvom kad je preživeo seksualno zlostavljanje.

Објава коју дели Orlando Bloom (@orlandobloom) дана 22. Нов 2016. у 7:51 PST

Blum je izjavio da je snaga u scenariju koji ga je naveo da prihvati ulogu i izađe iz svoje zone komfora, te da se dokaže kao glumac.

Bio sam impresioniran i zapanjen hrabrošću našeg pisca da otvoreno i iskreno progovori o sopstvenom iskustvu seksualnog zlostavljanja. Nadam se da će ovaj film pružiti ljudima koji su iskusili ovako nešto osećaj bezbednosti i dati im hrabrost da se nose s tim – kazao je Blum i dodao da je sada pravo vreme da se progovori o ovoj osetljivoj temi.